• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Poruke iz EU: Prvi smo podržali tehnološki razvoj, Srbija u poziciji da povede napredak

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Fond za inovacionu delatnost odigrao je ključnu ulogu u pružanju finansijske i stručne podrške za razvoj inovativnih projekata, istakla je ministarka Begović

  • 0
IPA svečanost plakete Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
  • Istraživanja i inovacije u među ključnim ciljevima u narednom petogodišnjem mandatu EK i parlamenta

  • U Evropskoj kući u okviru Evropske nedelje mogućnosti predstavljeni rezultati IPA 2019 projekta

  • Na svečanosti je predstavljen startap ECO Hive, čiji je osnivač Nikola Teomirović

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je EU ponosna na sve što je postiga, ali i na to što je prva podržavala razvoj inovacija i startapa u Srbiji i naglasio da će upravo stavljanje istraživanja i inovacija u centar ekonomije biti jedan od ključnih ciljeva u narednom petogodišnjem manadatu evropske komisije i parlamenta.

Žiofre je to rekao na svečanost u Evropskoj kući u okviru Evropske nedelje mogućnosti, na kojoj je Fond za inovacionu delatnost predstavio rezultate IPA 2019 projekta "Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća", kojim je odobreno 20,9 miliona evra za podršku 96 projekata inovativnih preduzeća širom Srbije kojima će se značajno unaprediti konkurentnost malih i srednjih preduzeća i omogućiti im pristup novim tržištima.

Ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović naglasila je da je cilj Ministarstva da ojača poziciju Srbije ne samo kao regionalnog lidera u inovacijama i tehnološkom napretku i da zajedno sa partnerima iz Evropske unije, stvara uslove koji omogućavaju da naši naučnici i preduzetnici dostignu svoj pun potencijal, čime Srbija postaje sve konkurentnija na globalnom nivou.

"Ova sredstva nisu samo finansijska podrška, već strateško ulaganje u dugoročni razvoj Srbije. Mala i srednja preduzeća stub su ekonomskog napretka naše zemlje, čine 90 odsto privredne aktivnosti i nose najveći potencijal za podsticanje inovacija, otvaranje novih radnih mesta i jačanje konkurentnosti Srbije na globalnom tržištu", navela je Begovićeva.

Dodala je da je Fond za inovacionu delatnost, odigrao ključnu ulogu u pružanju finansijske i stručne podrške za razvoj inovativnih projekata, u koje je do sada uloženo više od 114 miliona evra.

Ambasador Žiofre je ocenio da je Srbija u poziciji da postane regionalni centar za tehnološki napredak.

"Naši zajednički napori, usmereni na razvoj preduzetništva, istraživanja i inovacija, direktno su doprineli stvaranju uslova za brzu i efikasnu primenu novih tehnoloških rešenja u praksi", rekao je Žifore i podsetio da se EU pokazala kao ključni partner u izgradnji inovacionog ekosistema koji omogućava održivi ekonomski rast Srbije.

EU je, kako je naglasio, od samog početka aktivni i ključni partner u tom procesu.

"Sa podrškom za novih 96 projekata kroz Fond za inovacionu delatnost, osiguravamo da srpska preduzeća imaju sve potrebne resurse za inovacije i globalnu konkurentnost. Ulaganja Evropske unije, u vrednosti od više od 90 miliona evra u celokupan inovacioni sektor, dokazuju našu posvećenost izgradnji moderne ekonomije Srbije, zasnovane na znanju i inovacijama. Ova saradnja predstavlja temelj dugoročnog rasta i novih mogućnosti za građane i preduzeća Srbije", rekao je on.

"Veoma smo ponosni što smo prvi podržali Fond za inovacionu delatnost Srbije. Prvi smo podržali startapove u Srbiji i prvi dali grantove i inovativne kompanije. Bili smo i prvi donator koji je podržao Fond za nauku i preko potrebnu reformu javnog sektora i instituta za istraživanje i razvoj", rekao je ambasador.

Podsetio je da su takođe bili prvi koji su podržali prvi profesionalni akcelerator rasta malih i srednjih preduzeća Katapult koji su razvili zajedno sa Svetskom bankom. Prvih 60 startapova iz Katapulta već je prikupilo investicije od 25 miliona evra.

Ambasador je ukazao i da su ključne evropske insitucije uvek bile uz istraživačku zajednicu i da žele da se povećaju sredstva i resursi posvećeni istraživanju u narednom mandatu.

Košnica budućnosti

Na svečanosti je predstavljen startap ECO Hive, čiji je vlasnik demonstrirao inovativni proizvod košnice budućnosti za automatsko uklanjanje pčelinje grinje - varoe, dokazujući da inovacije u Srbiji mogu imati globalni uticaj.

Prema rečima osnivača startapa Nikole Teomirovića zahvaljujući toj inovaciji, pčelari mogu biti sigurni da će njihovi proizvodi ostati potpuno organski, a njihove pčele zdrave i produktivne.

Teomirović je rekao da zahvaljući rezutlatima ostvarenim uz podršku EU, košnica budućnosti pomaže pčelarima u Srbiji i Francuskoj, a da uskoro očekuje i da osvoji tržište Holandije i preuzme deo kolača južne hemisfere u Brazilu i Australiji.

Projekat, čija je ukupna vrednost 26 miliona evra, finansira se iz Pretpristupnih fondova EU (IPA 2019) i budžeta Srbije, sa ciljem jačanja inovacionih kapaciteta i povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Fond za inovacionu delatnost, koji od 2011. podržava srpsku inovacionu zajednicu, tim projektom dodatno je osnažio kapacitete malih i srednjih preduzeća, ubrzao razvoj inovativnih rešenja i doprineo većoj povezanosti nauke i privrede.

Razvoj novih rešenja pokriva širok spektar industrijskih oblasti, uključujući informacione tehnologije, mašinstvo, elektroniku, energetsku efikasnost i druge.

(Ubrzanje.rs)

Video: "Mejkers lab" u Tehničkoj školi u Pirotu: Đaci će ovde izučavati veštačku inteligenciju, robotiku...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari