• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Svi će imati novca i ceniće druge vrednosti, daj bože da doživimo": Stav o veštačkoj inteligenciji koji godi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjak za ovo pitanje Danimir Mandić u razgovoru za Ubrzanje ocenjuje da tehnološki napredak ne treba uzeti za pretnju čovečanstvu

  • 0
Danimir Mandić, Džefri Hinton, Veštačka inteligencija Foto: Pixabay, Young Chris/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Nikola Anđić
  • Sagovornik Ubrzanja veruje da tehnološke inovacije u budućnosti mogu doneti blagodeti

  • Ipak, veruje da je potrebno ustanoviti pravila po kojima će se razvijati

  • Iako o temi govori sa osmehom na licu, profesor informatike na Univerzitetu u Torontu Džefri Hinton ima negativno viđenje o tome kakva budućnost čeka čoveka 

Dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača u Beogradu Danimir Mandić, koji je sa svoja dva doktorata - na teničkim naukama u Americi i Filozofskom fakultetu - povezao znanja iz tehnike, informatike, automatike i pedagogije, koji je odnedavno i konsultant Unicefa za pitanja razvoja obrazovanja, a koji je u nedavnom razgovoru za Ubrzanje govorio o tome da bi veštačka intelgiencija mogla biti korišćena u školstvu kao pomoć predavaču, ima jedan optimističan i ohrabrujuć stav u vezi sa onim što čovečanstvo čeka u budućnosti, a tiče se tehnološkog napretka.

Iako misli da se napredak ne može obustaviti, te da mu čovek neće stati na put, Mandić veruje da to i ne treba da se desi. U vezi sa strahom od promena koje bi veštačka inteligencija mogla doneti, veruje da bi bilo dobro promeniti način na koji se o budućnosti misli, te ostaviti strah po strani i opredeliti se za oprez.

"Da mi budemo oprezni, da napravimo etička pravila i principe i da uživamo u blagodetima! To je zaključak moj", kaže za Ubrzanje.

Danimir Mandić, Centar za robotiku, Učiteljski fakultetCentar za robotiku, Učiteljski fakultet Danimir Mandić / Foto: Nikola Anđić

Ovom izjavom zapravo je reagovao na ocene profesora informatike na Univerzitetu u Torontu Džefrija Hintona, nazvanog još ocem veštačke inteligencije, koji je posle rada na njenom razvijanju dao otkaz u Guglu. Od tada javno istupa sa ocenom da će veštačka inteligencija dovesti do izumiranja ljudske vrste, da bi se to moglo desiti u periodu kraćem od 100 godina, kao i da ublažavanje tog rizika treba da bude globalni prioritet.

U razgovoru za CNN pre godinu dana rekao je da ga brinu četiri scenarija, te da bi unapređenje procesa proizvodnje uz pomoć veštačke inteligencije, moglo značiti da će bogati postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Dalje je naveo da bi ratovi u budućnosti mogli biti lakše započeti da su u odbrambenim redovima roboti vojnici umesto ljudi.

Preostale dve su, naveo je svoj stav, rizik od lažnih vesti i strah da će tehnološke inovacije "postati" pametnije od ljudi.

Geoffrey Hinton, Džefri Hinton Uprkos osmehu na licu, Hintonova predviđanja su pesimistična / Foto: Young Chris/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U vezi sa ovim ocenama Mandić kaže da su se slične brige javljale mnogo puta u prošlosti, zajedno sa civilizacijskim napretkom, ali da nijednom ljudsko društvo nije nestalo.

"Naš čuveni naučnik Nikola Tesla, koliko je izuma napravio, i da je razmišljao o tome na taj način - koliko će njegovih izuma da bude upotrebljeno u ratne i druge svrhe - nikad ih ne bi osmislio. Dakle, mislim da bi to prepalo naciju, negde bismo bili u velikoj meri zabrinuti za budućnost, a ništa ne možemo da učinimo, ništa ne možemo da promenimo... Uvek je bilo revolucionarnih izuma koje je pratio strah da će da budu po čovečanstvo kobni, ali srećom, nijedan nije bio koban", kaže nam Mandić uz ocenu da je potrebno osloniti se na razum i pravilima usmeriti neminovni razvoj društva.

Osvrće se i na ono što se današnjem društvu zamera i za šta veruje da bi mu veštačka inteligencija mogla preokrenuti tok.

"Treba da gledamo da kroz veštačku inteligenciju vratimo humanost čoveku. Počeli su ljudi da budu pohlepni za novac i kvazivrednosti, a videćete, daj bože da doživimo, veštačka inteligencija će dovesti materijalno u besmisao. Svi će imati dovoljno, pa neće biti ovakva halapljivost ni za novcem ni za materijalnim. Biće na ceni neke druge vrednosti", ocenjuje.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari