• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Brnabić na raspravi o Predlogu Strategije razvoja za veštačku inteligeniciju: To je ključna tema današnjice

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najavljeno je održavanje svetske konferencije o veštačkoj inteligenciji za decembar - u Srbiji

  • 0
Miroslav Trajanović, Ana Brnabić, Stefan Badža Foto: Tanjug/Rade Prelić
  • U Skupštini Srbije održana javna rasprava o donošenju strategije razvoja za veštačku inteligeniciju

  • Prethodni dokument usvojen za period 2019-2025.

  • Pristup prvoj nacionalnoj platformi za veštačku inteligenciju ima 35 institucija i 33 starap kompanije

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je Strategija razvoja veštačke inteligencije za period od 2024 do 2030. godine jedan od najvažnijih strateških dokumenata u ovom trenutku za Srbiju.

Brnabić je na javnoj raspravi o Predlogu Strategije razvoja za veštačku inteligeniciju koja je održana u Skupštini Srbije istakla da je ovaj dokument važan za svaki aspekt društva, ne samo za ekonomiju i privredu, već i za obrazovanje, energetiku, zaštitu životne sredine, medicinu, jer je veštačka inteligenicija ključna tema današnjice.

Ona je podsetila da je Srbija bila prva država u jugoistočnoj Evropi, koja je 2019. godine usvojila prvu strategiju razvoja veštačke inteligencije do 2025. godine i zahvalila svima koji su radili i na ovoj strategiji.

Istakla je da je na osnovu te strategije sproveden čitav niz aktivnosti, za različite institucije i zahvaljujući kojima je Srbija i postala član Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju kao jedna od samo 29 zemalja sveta.

"Srbija je nedavno dobila i ukazana joj je ta čast da presedava Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju u naredne tri godine, a krajem ove godine u decembru će se u Srbiji u organizaciji Vlade Srbije, i mislim da će na čelu tog organizacionog odbora biti i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, održati praktično i svetska konferencija o veštačkoj inteligenciji u okviru Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju. Srbija će tada svakako biti centar sveta što se tiče ove izuzetno važne teme", rekla je ona, prenosi Tanjug.

Brnabić je podsetila da je na osnovu prethodne stategije osnovan i Institut za veštačku inteligenciju 2021. godine sa sedištem u Novom Sadu.

Miroslav Trajanović, Ana Brnabić, Stefan Badža Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Srbija je dobila i svoju prvu nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju, odnosno superkompjuter. I pristup tom i korišćenje superkompjutera je dato potpuno besplatno univerzitetima, naučnim institutima, fakultetima i domaćim startap kompanijama u naučno-tehnološkim parkovima.

Do sada pristup toj AI platformi ima 35 institucija i 33 starap kompanije. S obzirom na to da se skoro u potpunosti, u punom kapacitetu koristi taj superkompjuter, doneta je odluka da se uloži još dodatnih pet miliona evra, kako unapređenje i povećanje kapaciteta rade tog superkompjutera, tako i još novi superkompjuter", rekla je ona.

Veštačka inteligencija u srpskom obrazovnom programu

Brnabić je dodala da smo mi jedna od 11 zemalja na svetu po istraživanju UNESCO-a koje su temu veštačke inteligencije, učenje o veštačkoj inteligenciji uvrstile u svoj obavezni obrazovni program u osnovnim i srednjim školama.

Kako je navela, uvedeno je i novih sedam master programa iz oblasti veštačke inteligencije na šest fakulteta u okviru četiri univerziteta.

Brnabić je rekla da je procenjeno da će veštačka inteligencija uticati na oko 40 odsto radnih mesta u narednom periodu.

Istakla je da je važno govoriti o ovoj temi i da je potrebno dodatno primeniti etičke principe u korišćenju veštačke inteligencije u našem društvu.

"Takođe, kako da imamo širu primenu veštačke inteligencije kako bismo unapredili efikasnost naše privrede, ali kako bismo recimo u medicini omogućili brže preglede, preventivne preglede, bolju i zdravstvenu zaštitu za sve naše građane, pomoć i podršku našim lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, generalno čitom zdravstvenom sektoru. Naravno, i kako bismo u nekim drugim važnim segmentima, kao što su poljoprivreda, rudarstvo, energetika, iskoristili sve ono što pružaju mehanizmi veštačke inteligencije", objasnila je Brnabić.

Rad na Strategiji započet 12. decembra 2023. 

Državni sekretar u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Miroslav Trajanović rekao je da Srbija mora da učestvuje ozbiljno i u polju veštačke inteligencije.

Miroslav Trajanović, Ana Brnabić, Stefan Badža Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Na sreću, Srbija je ušla na vreme u svet veštačke inteligencije. To je i prepoznato, i povereno nam je čak da budemo koordinatori GPI- a, da organizujemo samit 3. i 4. decembra ove godine u Beogradu. Razvoj veštačke inteligencije će biti snažan podsticaj ekonomskom rastu. Zatim, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, mi očekujemo da rešimo čitav niz velikih društvenih izazova, a to je zdravstvo, pre svega, državna administracija i niz sličnih polja u kojima veštačka inteligencija može da pomogne", rekao je on.

Trajanović je rekao da je rad na ovaj Strategiji započet 12. decembra 2023. godine, a na njemu su radile sve relevantne ustanove.

Savetnik u kabinetu predsednice Narodne skupštine Stefan Badža rekao je da će razvoj veštačke inteligencije omogućiti ekonomski razvoj zemlje, a da je glavni cilj da ubrzamo razvoj nacionalnih resursa za razvoj veštačke inteligencije i da tako bude dostupnije svim građanima.

"Ono što je ključna razlika u odnosnu na prethodnu strategiju, je da će ovom strategijom biti pokriveno više segmenata", dodao je on.

On je naveo da je u narednom periodu cilj da se napravi zakon o veštačkoj inteligenicji.

"Takođe, nam je bitna integracija u privredi. Srbija trenutno nema značajnu primenu veštačke inteligencije u privatnom sektoru, pogotovo u domaćim i mali i srednjim preduzećima, ali se na tome radi, kako bi se proširila i na njih", dodao je Badža.

(Ubrzanje.rs)

Video: Na koji će se način veštačka inteligencija razvijati u Srbiji u naredne tri godine?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari