• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanski specijalisti počeli opširno testiranje AI alata za brže dijagnostikovanje raka dojke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine u Velikoj Britaniji se otkrije oko 56.000 novih slučajeva raka dojke kod žena

  • 0
AI u službi medicine Foto: Shutterstock
  • Iskustvo i ekspertiza više od 100 patologa korišćeno je u izradi algoritma

  • Ovaj AI alat oslobađa vreme patolozima i potencijalno brže postavlja dijagnozu

  • Medicinari već koriste sličan alat za dijagnostikovanje raka prostate

Specijalisti koji se bave lečenjem raka dojke učestvuju u ispitivanju pomoću softvera veštačke inteligencije (AI), kaže britanski NHS (National Health  Service). Lekari u gradskoj bolnici u Piterborou koriste dijagnostički alat koji pokreće (AI), razvijen da poboljša analizu biopsija.

Patolog dr Dejvid Bejli opisao je alat kao uzbudljiv napredak. Fond fondacije NHS-a Nort Vest Anglia saopštio je da je ovaj alat bio predmet 12-mesečnog ispitivanja, te da je razvijen korišćenjem posebnog algoritma koji je obučen iskustvom i ekspertizom više od sto patologa iz cele zemlje.

"Inovativni dijagnostički alat koji pokreće veštačka inteligencija, koji je razvio Ibeks Medikal Analitiks, predmet je 12-mesečnog ispitivanja, finansiranog od strane Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja i nege", rekla je portparolka NHS fondacije Nort Vest Anglia.

"Alatka ima za cilj da podrži patologe tako što će povećati tačnost izveštavanja i poboljšati efikasnost u smislu vremena potrebnog za pregled svake biopsije da bi se potvrdilo ili isključilo prisustvo raka dojke. Ovo je zaista uzbudljiv napredak u dijagnostici i neverovatno smo ponosni što smo deo toga.Video sam ogroman napredak u tehnologiji tokom svoje karijere, ali ništa više od koraka koji se sada čine u digitalnoj patologiji", dodao je doktor Bejli.

Dr Bejli je rekao da se budućnost patologije menja i da su lekari, kao i pacijenti, imali koristi.

"AI se ne zamara poput ljudi i fantastična je pomoć nama kao patolozima. To će napraviti ogromnu razliku u načinu na koji postavljamo dijagnozu pacijenata i poboljšavamo njihovu negi i iskustvo tokom celog procesa", rekao je on.

Organizacija "Rak dojke UK" kaže da se svake godine u Velikoj Britaniji otkrije oko 56.000 novih slučajeva raka dojke kod žena.

"Softver pokreće seriju provera za rak dojke, koristeći tehnologiju za analizu uzoraka tkiva, pomažući patolozima da brže i lakše otkriju bolest. Robusno je testiran i dokazi pokazuju da visoka stopa tačnosti smanjuje potrebu pacijenata da se podvrgnu ponovnim biopsijama i oslobađa više vremena patolozima", ističe portparolka fondacije.

Dodala je da će se ova AI alatka u početku koristiti kao "zaštitna mreža" nakon što je konsultant izvestio o slajdovima za biopsiju u prva tri meseca dijagnosticiranja.

"Nakon toga da će AI prvi pročitati slajdove biopsije, momentalno naglašavajući područja zabrinutosti i identifikovati rak mnogo brže i postižući dijagnozu u mnogo kraćem vremenskom okviru", rekla je.

Portparolka je rekla da medicinari već koriste sličan alat veštačke inteligencije u slučajevima prostate, koji se pokazao uspešnim u poboljšanju tretiranja raka u poslednjih 18 meseci, piše Bi-Bi-Si (BBC).

(Ubrzanje.rs)

Video: Poslovni forum Srbija - Japan: Zajedno možemo da kreiramo rešenja za budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari