• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnološki giganti na meti Britanaca: Preispituju njihovo ulaganje u američki startap, brine ih moć na tržištu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zainteresovane strane pozvane da prokomentarišu situaciju i rizik od narušavanja konkurencije

  • 0
AI kompanije Foto: Shutterstock.com

Britanska Uprava za zaštitu konkurencije i tržišta (CMA) objavila je da će ispitati veze korporacije Gugl sa kompanijom za razvoj veštačke inteligencije (AI) Antropik.

U ovom trenutku nije još pokrenuta zvanična istraga, ali britanski regulator je pozvao zainteresovane strane da daju svoje komentare o odnosima Gugla i Antropika pošto bi spajanje dveju kompanija "moglo da značajno naruši konkurenciju u Britaniji".

Antropik je osnovan u San Francisku 2021. godine i razvija velike jezičke modele (LLM) i četbota nazvanog Klod (Claude), a od svog osnivanja je prikupio skoro 10 milijardi dolara kapitala.

Anthropic Amazon Foto: Shutterstock

Gugl je najpre uložio 300 miliona dolara u Antropik, a nakon toga još dve milijarde dolara, što je izazvalo sumnje da bi tehnološki gigant mogao da zaobiđe antimonopolska pravila i stekne preveliki uticaj na Antropik.

Pod sumnjom su i odnosi Amazona sa Antropikom, pošto je američki div trgovine preko interneta uložio četiri milijarde dolara u novu firmu.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari