• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Popularni forum testira pretragu uz pomoć veštačke inteligencije: Na koji način to menja "ugođaj" korisnicima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon sklapanja ugovora sa OpenAI i Guglom, te kompanije su dobile pravo da obučavaju svoje sisteme veštačke inteligencije na materijalima Redita

  • 0
  • Kompanija će koristiti i svoju i tuđu tehnologiju

  • Od ranije su najavljena partnerstva sa OpenAI i Guglom

  • Redit je počeo da blokira kompanije koje odbijaju pregovore o korišćenju podataka

Suosnivač i izvršni direktor popularnog internet foruma Redit Stiv Hafmen je najavio investitorima da će kompanija ove godine testirati pretragu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji (AI) kako bi sumirala i preporučila sadržaj korisnicima.

Prema njegovim rečima, na ovaj način će korisnici više istražiti sadržaj foruma i otkriti nove Redit zajednice koje ih zanimaju, prenosi Teh kranč.

Kompanija će za novu funkciju koristiti kako sopstvenu tehnologiju, tako i tehnologiju trećih strana, dodao je Hafmen.

Redit je prethodno u maju najavio partnerstvo sa kompanijom za razvoj veštačke inteligencije OpenAI, prema kome je forum dobio pristup velikim jezičkim modelima (LLM), a OpenAI je dobio pravo da obučava svoje sisteme veštačke inteligencije na materijalima Redita.

Sličan ugovor je postignut sa Guglom, a Hafmen je nedavno pozvao Majkrosoft i druge firme da takođe plate za podatke.

"Mi bez ovakvih ugovora nemamo nikakve informacije o tome kako se naši podaci prikazuju i za šta se koriste, tako da sada moramo da blokiramo kompanije koje ne pristaju na naše uslove", naveo je Hafmen.

Stiv Hafman, Steve Huffman, Reddit Stiv Hafmen / Foto: Muhammad Alimaki / Shutterstock.com

On je posebno prozvao firme Majkrosoft, Antropik i Perpleksiti koje, prema njegovim rečima, odbijaju pregovore o korišćenju podataka sa Redita.

Kako se navodi, Redit je počeo da blokira veb pretraživače kompanija sa kojima nema ugovor o podacima, tako da su rezultati pretrage vidljivi u Guglovom pretraživaču, ali ne i u pretraživaču Bing firme Majkrosoft.

Sve više tradicionalnijih medija traži da kompanije plate za korišćenje njihovog sadržaja za obuku modela veštačke inteligencije, prenosi portal Verdž.

Mislim da se tradicionalna uloga pretraživača promenila i on sada služi i za sumiranje podataka i obuku AI, a na ove promene treba reagovati, dodao je Hafmen.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari