• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljen Al model koji je savršena verzija radne snage: Već prvi dan počeo da "zabušava na poslu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nada ostaje da će se pronaći način kako zaustaviti Klaudija da mu "misli lutaju" dok radi

  • 0
Veštaćka inteligencija Ilustracija: Pixabay
  • Tokom demonstracije Klaudijevih sposobnosti kodiranja, programeri su doživeli pravo iznenađenje

  • Uprkos očekivanju, tokom testiranja Klaudi je iznenada zaustavio snimanje i prouzrokovao gubitak svih podataka

  • Klaudi, Al agent koji bi trebalo da predstavlja savršenog radnika, često "poželi odmor"

Iz kompanije Antropik nedavno su podelili zanimljive, uglavnom bezopasne greške svog trenutnog modela veštačke inteligencije, Klaudi 3.5 Sonet. Iako ove greške na prvi pogled deluju zabavno, one ipak postavljaju pitanje - može li Klaudi napraviti ozbiljnije propuste?

Modeli veštačke inteligencije postaju sve sličniji ljudima, čak ni oni nisu imuni na povremeno "lenčarenje". Tokom demonstracije Klaudijevih sposobnosti kodiranja, programeri su doživeli pravo iznenađenje. U jednom trenutku, umesto da nastavi s kodiranjem, Klaudi je otvorio Gugl pretraživač i počeo da traži fotografije Nacionalnog parka Yellowstone. Da je reč o ljudskom radniku, reklo bi se da mu je dosadilo pisanje koda i da je poželeo malo "pauze".

U drugom primeru, dok su programeri snimali sve što se dešava na ekranu, Klaudi je iznenada zaustavio snimanje i prouzrokovao gubitak svih podataka. Iz Antropika naglašavaju da ovaj potez nije bio nameran, već da je u pitanju greška sistema.

Antropik je predstavio Klaudija 3.5 Sonet kao "AI agenta" koji može "koristiti računare na isti način kao ljudi" i koji ima sposobnost "preuzimanja kontrole nad radnom površinom". Međutim, činjenica da ovaj agent ponekad "poželi odmor", te nije najbolja reklama za tehnologiju u razvoju, naročito kada se reklamira kao profesionalni alat.

Iako je ovo stanje trenutne tehnologije, iz kompanije priznaju da njegovo korišćenje računara i dalje ostaje sporo i sklono greškama. Mnoge radnje koje ljudi rutinski obavljaju, kao što su prevlačenje i zumiranje, Klaudi još uvek ne može da izvede sa istom preciznošću, prenosi Zimo.

Zanimljivo je da su iz Antropika otvoreno prikazali većinu Klaudijevih bezopasnih grešaka, ali se postavlja pitanje - kako će AI agent reagovati u ozbiljnijim situacijama? Šta ako on, umesto da piše kod, počne da otvara korisnikove društvene mreže i objavljuje statuse? Antropik je svestan rizika i planira da uvede nove klasifikatore koji će prepoznavati i sprečavati neželjene aktivnosti, kao što je postavljanje na društvenim mrežama ili pristup vladinim sajtovima.

Nada ostaje da će se pronaći način kako zaustaviti Klaudija da mu "misli lutaju" dok radi.

(Ubrzanje.rs)

Video: Poslovni forum Srbija - Japan: Zajedno možemo da kreiramo rešenja za budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari