• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lidija Tomić sa 14 godina došla u Beograd da bi postala inženjer vazduhoplovstva: "Za mene nije bilo prepreke"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veruje da je potrebno osnažiti devojčice u osnovnim i srednjim školama da se bave inženjerskim poslovima

  • 0
Lidija Tomić Printskrin: Telegraf.rs
  • Već u detinjstvu se opredelila za bavljenje svojim poslom

  • Ističe da je oduvek imala podršku porodice

  • Put do cilja, kaže, može biti težak, ali bitno je prepustiti se

Inženjerka vazduhoplovstva Lidija Tomić izabrana je za inženjerku godine. Izabrala je, kaže, posao koji voli, a priznanje, dodaje, ravnopravno deli sa preostalih devet finalistkinja u ovom izboru.

"Nisam očekivala priznanje zato što smo od prvoga dana razmišljale o tome da smo svih deset inženjerke godine, na jednom veoma specifičnom zadatku, a to je da kroz svoje primere približimo mladim devojkama svoje pozive i kako je izgledao naš dosadašnji put. Hvala, ali moje inženjerke, ostalih devet devojaka, i ja zapravo smo podelile to priznanje", rekla nam je Tomić na juče održanom proglašenju.

U prostorijama Privredne komore Srbije otkrila nam je i da svoj put doživljava interesantnim, te da je sa 14 godina počela da radi na ostvarenju svog sna.

"Ponosna sam da sam naučila da uživam u tom putu. On zna da bude težak, ali je najbitnije prepustiti se. Ja sam zaljubljenik u ovu struku, meni je to preraslo u uživanje", rekla nam je.

Ističući da je prve "korake ka nebeskim visinama" načinila još u detinjstvu, kaže da su joj pažnju najpre privukli poslovi pilota i stjuardese.

"Međutim uz podršku moje divne porodice i sestre, raspitali smo se koje su to moguće opcije za nastavak školovanja u vazduhoplovstvu i došli smo do informacije o vazduhoplovnmoj akademiji i donela sam odluku da se sa 14 godina preselim u Beograd i pokušam da se ostvarim u vazduhoplovnoj struci. Ponosna sam sada da mogu da kažem da je uspelo".

Ocenjuje da se kroz ovu inicijativu šalje značajna poruka za buduće generacije, te da se devojke ohrabruju da se opredele za inženjerstvo, "za koje i dalje u našoj zemlji postoji predrasuda da je to muški poziv".

Veruje da je bitno ohrabriti i devojčice osnovnoškolskog uzrasta, jer je sama primer da ljubav prema određenoj struci može da se javi i u tom periodu.

Sa osmehom govori i da je bilo situacija da joj drugi kažu kako nešto ne može, jer je žensko.

"Izabrala sam struku koju volim i za mene nije bilo prepreke, zaista", zadovoljna je inženjerka godine.

(Ubrzanje.rs)

Video: Lidija Tomić je "Inženjerka godine", a ovo je priča o njenom uspehu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari