• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napustio srednju školu, pokrenuo posao sa 16, počeo da pilotira sa 21: Milijarder koji je postao astronaut

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oženjen je, otac dvoje dece, Polaris Dawn nije njegovo prvo svemirsko iskustvo

  • 0
Jared Isaacman Foto: Kelly Sullivan / Getty images / Profimedia
  • Milijarder pre leta u svemir postavio svetski rekord za obletanje sveta u lakom avionu

  • Sa 16 godina pokrenuo je kompaniju koja danas obrađuje plaćanja za trećinu restorana i hotela u SAD

  • Među njegovim klijentima su velika imena

Američki preduzetnik i milijarder Džared Ajzakman postao je prvi neprofesionalni astronaut koji je hodao svemirom.

Ajsakman, star 41 godinu, finansirao je misiju Polaris Dawn, koja je lansirala njega i još troje ljudi u svemir prošlog četvrtka na brodu SpaceX Crew Dragon. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 1,9 milijardi dolara, a zaradio ga je osnivanjem kompanije Shift4 Payments za obradu plaćanja, koju je osnovao 1999. godine sa samo 16 godina.

Odavno je bio strastveni zaljubljenik u letenje. Počeo je da uzima časove za pilota 2004. godine, a kasnije je postavio svetski rekord za obletanje sveta u lakom avionu.

Kada je u četvrtak prvi put izašao u svemir, izjavio je: "Kod kuće imamo mnogo posla, ali odavde Zemlja izgleda kao savršen svet."

Inženjerka iz SpejsEksa Sara Gilis takođe je prošetala svemirom nakon što se Ajzakman vratio. Gilis je violinistkinja koja je postala vazduhoplovni inženjer i ujedno je specijalista na misiji Polaris Dawn.

Polaris Dawn nije prva svemirska misija Džareda Ajzakmana. Godine 2021, on je finansirao i predvodio prvi privatni, potpuno civilni tim koji je ikada obišao Zemlju. Ta posada, nazvana Inspiration4, lansirana je sa Floride u SpejsEks kapsuli i provela je tri dana u svemiru pre nego što su uspešno sleteli u Atlantski okean.

Magazin Time procenjuje da je Ajzakman platio 200 miliona dolara Elonu Masku za četiri mesta na svemirskom brodu SpejsEks. Nakon sletanja, Ajzakman je rekao: "To je bila neverovatna vožnja za nas... Tek smo počeli", piše BBC.

Rođen u Unionu, Nju Džersi, Ajzakman je od malih nogu pokazivao hrabrost da ide "protiv struje" i pomera granice. Sa 15 godina napustio je srednju školu, a kasnije je položio GED ispit (ekvivalent diplome srednje škole), kako je prikazano u Netflix dokumentarnoj seriji Countdown: Inspiration4 Mission to Space.

Sa samo 16 godina pokrenuo je uspešnu kompaniju Shift4 Payments iz podruma svojih roditelja. Danas ta kompanija obrađuje plaćanja za trećinu restorana i hotela u SAD, uključujući velika imena kao što su Hilton, Four Seasons, KFC i Arby's, i godišnje procesuira preko 260 milijardi dolara.

Ajzakman je 2011. godine osnovao Draken International, firmu za obuku pilota Ratnog vazduhoplovstva, koja poseduje najveću privatnu flotu vojnih aviona na svetu. Godine 2019. prodao je većinski udeo u firmi Blackstone, čime je postao milijarder.

Poznat je po tome što voli uzbuđenja; pored svemirskih misija, oborio je svetski rekord u brzini leta oko sveta 2009. godine. U dokumentarnoj seriji rekao je: "Verujem da imate samo jednu priliku u životu" i naglasio da, ako imate mogućnost, treba da živite život punim plućima jer "nikad ne znate kada će vam biti poslednji dan".

Ajzakman je oženjen, ima dve ćerke i živi sa porodicom u Nju Džersiju. On i ostali članovi posade Polaris Dawn očekuju se da se vrate na Zemlju u subotu.

(Ubrzanje.rs)

Video: Za dve godine veštačka inteligencija će promeniti poslovni svet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari