• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od rala i volova do digitalnih traktora: Stara škola iz Kraljeva dobila "lab", kreće era pametne poljoprivrede

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poljoprivredno-hemijska škola "Dr Đorđe Radić" već je prošla kroz tri industrijske revolucije, od svog nastanka 1882. godine

  • 0
Mejkers lab, Kraljevo Foto: Miloš D.Živojinović
  • Uskoro će svi Mejkers labovi dobiti svoje ekstenzije, tzv. Mejkers bašte

  • Juče je obeležen i jubilej, otvaranje 20. Mejkers laba

  • U školi je 471 učenik i 61 nastavnik koji će moći da koriste savremenu opremu

Mejkers lab otvoren je u poljoprivredno-hemijskoj školi "Dr Đorđe Radić" u Kraljevu. To je ujedno početak programa pametne poljoprivrede, rekao je direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije Miloš Đuričanin.

"U sledećih nedelju dana otvorićemo pet ovakvih mejkers labova u pet poljoprivrednih škola. Pokušaćemo da znanje koje imate vi ovde uvežemo sa tehnologijama i znanjem koje postoji u tehničkim školama, u gimnazijama.

Do kraja godine svaki mejkers lab dobiće ekstenziju u dvorištu škole, koji će se zvati Mejkers bašta. Ustvari, dobiće još jednu laboratoriju na otvorenom, koja će doći sa jednim brojem digitalnih alata koji će vam pomoći da prikupite podatke iz bašte i da ih analizirate", rekao je Đuričanin na jučerašnjem otvaranju.

Inače, ovo je prvi Mejkers lab u jednoj poljoprivrednoj školi u zemlji, a kako je direktorka škole Svetlana Mladenović ocenila, neke brojke iz prošlosti su se poklopile, čime je događaj dobio i simboličku težinu.

"Nismo bili prva poljoprivredna škola u zemlji, prva je bila u Požarevcu, ali otvaranjem škole u Kraljevu, ova u Požarevcu prestaje da radi", istakla je direktorka uz napomenu da je reč o jedinoj školi koja radi u kontinuitetu od 1882. godine do danas.

"Ovde je mini bašta, demo. Prava će biti postavljena sledeće nedelje", predstavila je Mejkers lab prisutnima, polazeći iz jednog dela učionice.

U nastavku je pokazala na učenike koji sede za računarima.

"Različite platforme koje se koriste u poljoprivredi, poput programiranja pametnih traktora: traktorista vozi, neko drugi upravlja. Tu su još 3D štampač, ekološka sekcija, sekcija koja se bavi kozmetičkim proizvodima...", navela je ističući da je škola prešla put od rala i volova do digitalnih traktora, te kroz tri industrijske revolucije, a da se osećaju sasvim spremnim za četvrtu.

U vezi sa obeležavanjem otvaranja jubilarnog 20. Mejkers laba, istakla je još jednu interesantnu podudarnost.

"Ovo je otprilike 20. škola otvorena u tadašnjoj Srbiji."

Jubilej je kompentarisao i izvršni direktor "Dostignuća mladih u Srbiji" Darko Radičanin, ističući da se otvaranja savremeno opremljenih učionica postižu zajedničkim delovanjem Grupe za obrazovanje.

"Stvorili smo Mejkers labove i krenuli da vidimo koje su to škole najvrednije u primeni preduzetničkih veština, nauke, tehnologije, svega... Tako su škole aplicirale, dobijale ih i tako će biti i ubuduće", rekao je Radičanin uz ocenu da tehnologije neminovno oblikuju našu svakodnevicu, te da je društvo pred velikim izazovom poput klimatskih promena.

U školi je inače 471 učenik i 61 nastavnik, rekla je koordinatorka Mejkers laba u poljoprivrednoj školi Ana Cvetković, a inicijativa je potekla od jednog učenika, čiji su primer i drugi pozvani da slede.

V.d. direktora Centra za promociju nauke Danijela Vučićević rekla je i da se u ovoj laboratoriji sme grešiti, jer se iz grešaka uči, a događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva obrazovanja, gradske uprave i partnera iz privrede.

Grupu za obrazovanje čine Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke, Inicijativa Digitalna Srbija i Nordeus fondacija, a zajedno sa svojim partnerima grade i opremaju svaki Mejkers lab savremenom opremom prilagođenom profilu i programu škole.

(Ubrzanje.rs)

Video: "Mejkers lab" u Tehničkoj školi u Pirotu: Đaci će ovde izučavati veštačku inteligenciju, robotiku...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari