Uprkos potezu američkih vlasti, kompanija iz SAD očekuje bolju zaradu od prodaje čipova u Kini nego Huavej

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD uvela ograničenja na izvoz čipova baziranih na veštačkoj inteligenciji

Foto: Nor Gal / Shutterstock.com
  • Očekuje se da Nvidia proda više od milion čipova, po ceni do 13.000 dolara po komadu

  • U tom slučaju zarada bi bila veća od zarade za celu prošlu godinu

  • Procenjuje se da su Nvidiini čipovi bolji od čipova konkurentskog Huaveja

Američka tehnološka kompanija Nvidia očekuje da će ove godine zaraditi 12 milijardi dolara od prodaje čipova u Kini uprkos ograničenjima Vašingtona na izvoz AI poluprovodnika u azijsku zemlju.

Analitičari prognoziraju da će Nvidia u narednim mesecima isporučiti u Kinu više od milion novih H20 čipova, na koje se ne odnose ograničenja američke vlade.

Svaki čip H20 košta između 12.000 i 13.000 dolara, što sugeriše da će Nvidia verovatno zaraditii više od 12 milijardi dolara od prodaje, prenosi Fajnenšel tajms (FT).

Nvidia je u prethodnoj fiskalnoj godini, koja se završila u januaru 2024, zaradila ukupno 10,3 milijarde dolara od svog ukupnog poslovanja u Kini, što znači da će zarada od prodaje čipova prevazići rezulate za celu prethodnu godinu.

Šef firme Nvidia Jensen Huang je tokom diskusije sa akcionarima nakon izveštaja o zaradi u maju naveo da je poslovanje u Kini znatno slabije nego u prošlosti, kao i da se američka firma suočava sa većom konkurencijom nego ranije.

Foto: glen photo / Shutterstock.com

Analitičar agencije Semianalajzis (SemiAnalysis) Dilan Patel je naveo da su performansi čipa H20 ipak i dalje bolji nego čip 910B konkurentske kompanije Huavej, prenosi Tanjug.

On procenjuje da će Huavej prodati oko 550.000 čipova 910B u narednim mesecima do kraja 2024.

Odluka od jeseni

Krajem maja pisali smo da su Sjedinjene Američke Države usporile izdavanje izvoznih licenci kompanijama kao što su Nvidia i AMD (Advanced Micro Devices) za velike isporuke AI čipova (na bazi veštačke inteligencije) na Bliski istok iz bezbednosnih razloga, izvestio je tada  Blumberg.

Tom prilikom, preneli su mediji, ostalo je nejasno šta znači "velika isporuka", iako je bilo jasno da ovi čipovi imaju ogromne kapacitete za korišćenje potencijala veštačke inteligencije, a da neke zemlje Bliskog istoka, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije žele da uvezu ogromne količine čipova koji se koriste u centrima podataka.

Ministarstvo trgovine SAD je u oktobru dodalo veći deo zemalja Bliskog istoka na listu država u koje je ograničen izvoz čipova, što znači da je američkim firmama potrebna posebna licenca za izvoz popuprovodnika ili slične napredne opreme u zemlje kao što su UAE, Saudijska Arabija ili Katar.

(Ubrzanje.rs)