Kancelarija za IT i eUpravu: Srbija ima 96,82 boda u polju informacione bezbednosti, ispred Hrvatske i Izraela

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema GCI indeksu, Srbija je prva u regionu Jugoistočne Evrope, takođe je prestigla Kanadu i Rusiju

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević
  • Bodovanje na osnovu pet kriterijuma

  • Maksimalan broj bodova je 100

  • Sve zemlje u vodećoj grupi zemalja imaju GCI indeks između 95 i 100

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopštila je danas da je Srbija zabeležila veliki napredak prema najnovijem izveštaju Globalnog indeksa informacione bezbednosti za 2024. i zauzela mesto među zemljama koje su ocenjene kao uzori poput Japana i SAD.

Prema tom, petom po redu, izveštaju Međunarodne telekomunikacione unije, koji obuhvata 193 zemlje sveta, Srbija je, kako stoji u saopštenju, zabeležila impresivan napredak i zauzela mesto u vodećoj grupi zemalja koje su ocenjene kao uzori u toj oblasti, zajedno sa SAD, Ujedinjenim Kraljevstvom, Japanom, Estonijom, Francuskom, Nemačkom.

Srbija je svrstana u sam vrh globalne i regionalne liste u toj oblasti, odnosno u grupu zemalja sa najboljim rezultatom, navode iz Kancelarije i preciziraju da su to podaci koji je objavila Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU).

Indeks je ocenio napore zemalja u borbi protiv sajber pretnji na osnovu pet ključnih kriterijuma, uključujući pravne i regulatorne aspekte, tehničke mere, organizacione kapacitete, razvoj kapaciteta za borbu u sajber prostoru i saradnju na međunarodnom nivou, kao i između državnih institucija i kompanija.

Sve zemlje u vodećoj grupi zemalja imaju GCI indeks (Global Cybersecurity Index) između 95 i 100, od ukupno 100 mogućih bodova.

Srbija ima 96,82 boda i na prvom je mestu u regionu Jugoistočne Evrope, ispred Hrvatske, Mađarske i Rumunije (svrstane u drugu grupu zemalja koje imaju 85-95 bodova), Severne Makedonije i Crne Gore (svrstane u treću grupu zemalja koje imaju 55-85 bodova) i Bosne i Hercegovine (svrstana u četvrtu grupu zemalja koje imaju 20-55 bodova).

U poređenju sa velikim svetskim silama, Srbija je, navodi se u saopštenju Kancelarije, uspela da premaši rezultate Izraela, Kanade i Rusije, koje su ranije bile na višim pozicijama GCI indeksa.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da Kancelarija nastavlja sa aktivnostima daljeg unapređenja informacione bezbednosti sa ciljem jačanja otpornosti svih sistema i bolje zaštite od potencijalnih pretnji.

Poseban fokus Vlade Srbije će, kako je dodao, biti na daljem unapređenju informacione bezbednosti i daljem unapređenju tehničkih kapaciteta na način da se pored kritične infrastrukture javne uprave posebna pažnja obrati na javna preduzeća i njihove informacione sisteme.

Globalni indeks informacione bezbednosti (Global Cybersecurity Index – GCI) Međunarodne telekomunikacione unije pruža vredne informacije o naporima zemalja širom sveta u borbi protiv sajber pretnji i pomoći u unapređenju globalne bezbednosti u sajber prostoru, navedeno je u saopštenju.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)