MUP i PKS o saradnji javnog i privatnog sektora bezbednosti: Budućnost u povezivanju s tehnološkim kompanijama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar unutrašnjih poslova Dačić i predsednik PKS Marko Čadež na otvaranju konferencije istakli da zaštita objekata od posebnog značaja za RS i njene građane znači ujedno i bezbednost države i ekonomije

  • Na otvaranju konferencije govorili Dačić, Čadež i Ivković

  • Veruju da je ovo prva u nizu predstojećih konferencija

  • Unapređenje zaštite objekata od posebnog značaja leži u saradnji dva sektora

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je su objekti od posebnog značaja za Republiku Srbiju izloženi brojnim bezbednosnim pretnjama, te da je njihova zaštita zajednički zadatak javnog i privatnog sektora.

On je to izrekao danas na otvaranju konferencije u prostorijama Privredne komore Srbije, čiji je cilj, kako je naveo, jačanje kapaciteta na identifikovanju i suzbijanju bezbednosnih rizika i pretnji, upravo kroz saradnju javnog i privatnog sektora bezbednosti.

Ujedno je istakao da ugrožavanje jednog objekta može izazvati poremećaje u nekom od ostalih sektora i države u celini.

"Nažalost, živimo u svetu gde su bezbednosne pretnje brojne, menjaju svoje pojavne oblike i prirodu. Tako da ovi objekti mogu biti izloženi različitim asimetričnim pretnjama. (...) Stoga se posebna pažnja posvećuje merama zaštite", kazao je Dačić i naveo da se pod objektima od posebnog značaja smatraju sistemi električne enrgije, transport, poljoprivreda i hrana, vodoprivreda i javno zdravlje, hitne službe, odbrambena industrija, informacije i telekomunikacije, bankarstvo i finansije, zaštita životne sredine...

"To su svi oni sektori koji su od značaja za funkcionisanje RS i od kojih zavisi pre svega nacionalna bezbednost."

Čadež: Domaća pamet je konkurentna

Na otvaranju konferencije govorio je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je ocenio da je ovo prva u nizu konferencija posvećenih jačanju saradnje javnog i privatnog sektora bezbednosti.

Izjavio je i da je to važno za državu i njenu ekonomiju, te da su bezbednost i sigurnost ljudi i imovine, uloženog kapitala i poslovnih procesa je preduslov uspešnog poslovanja i i jedan od najvažnijih elemenata poslovne klime.

"Što se više i uspešnije budemo povezivali, radili zajedno, jačali kapacitete, toliko će nam bezbednija biti deca u školama i vrtićima i putnici na aerodromima, železnicama, fabrike, infrastruktura, vodovodi, energetski sistemi", izjavio je.

Dodao je i da ulogu PKS vidi u povezivanju sektora bezbednosti sa visokotehnološkim kompanijama iz drugih industrija, kao i u uspostavljanju veza sa finansijskim institucijama koje su spremne da finansiraju modernizaciju sektora privrednog obezbeđenja.

Istakao je i da veruje u, kako kaže, domaću pamet, te da se srpski inovatori mogu meriti sa bilo kojom svetskom ekonomskom silom.

"Pred nama je period koji donosi, čini nam se, potpuno nove stvari. Tehnologije koje doskora nismo mogli ni da sanjamo, koje će biti ključne kada je u pitanju bezbednost privrednog sistema: od veštačke inteligencije za unapređenje video nadzora - samo u ovom polju ono što se dešavalo pre tri godine i ono što se dešava danas potpuno je različito, tu su se sektori promenili - biometrijska identifikacija, dronovi, pametni senzori (...) analitike velikih podataka za predviđanje incidenata, robotike u fizičkom obezbeđenju, kognitivne tehnologije za upravljanje incidentima", naveo je.

Pukovnik policije Ivica Ivković na otvaranju konferencije rekao je da su u nadležnosti uprave policije i poslovi privatnog obezbeđenja i detektivske delatnosti.

"Samo u oblasti privatnog obezbeđenja u prethodnom periodu, izdato je skoro 1.800 licenci pravnim licima i više od 65.000 licenci fizičkim licima. Na taj način postavljeni su temelji za efikasan sistem interne bezbednosti objekata od posebnog značaja...", naveo je između ostalog.

(Ubrzanje.rs)