Korisnici Epla se žale na novi operativni sistem zbog baterije: Objavljuju snimke na kojima se telefon puši

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nezadovoljni zbijaju šale na društvenim mrežama

Foto: Shutterstock
  • Novi operativni sistem nedavno je izašao

  • Ne može da se primeni ni na svim Ajfonovim uređajima

  • Postoji mogućnost da će naredno ažuriranje otkloniti ovaj problem

Korisnici Epla (Apple) ogorčeni su zbog poslednjeg apdejta softvera, koji, kako tvrde, drastično pogađa njihove uređaje. Oni najrevnosniji korisnici, nestrpljivi da koriste novi iOS 18 — objavljen u ponedeljak pre lansiranja Ajfona 16 — suočavaju se s problemima s baterijom, tvrdeći da operativni sistem brzo troši bateriju njihovih pametnih telefona.

Na platformi Iks (X), korisnici su već zažalili to apdejtovanje, ujedno praveći šale na račun pregrejanih uređaja, piše NY post. Na jednom od šaljivih snimaka, prikazan je telefon koji se dimi, sugerišući pregrevanje.

"Ažurirao sam softver na iOS 18 i procenat baterije mi je opao tako brzo," napisao je jedan korisnik na Iksu, prema izveštavanju Dejli mejla: "Prošlo je sat vremena otkako sam napunio telefon do 80 odsto i nisam ga mnogo koristio u međuvremenu, a sada je procenat baterije na 67 odsto."

Dok je nekoliko odabranih tvrdilo da ažuriranje nije imalo uticaja na njihovu bateriju, čini se da je ovo standardna "cena" za bilo koje ažuriranje za Ajfon – sa iOS 17, nezadovoljni fanovi su gunđali zbog istih problema sa trajanjem baterije – i da je, sa druge strane, potpuno normalno.

Prema ZDNet-u, zabrinuti korisnici pametnih telefona mogu pokušati da restartuju svoje uređaje i ažuriraju aplikacije u međuvremenu kako bi pokušali da reše problem. Sajt takođe preporučuje smanjenje osvetljenosti ekrana, resetovanje mrežnih podešavanja, korišćenje "Dark Mode" ili isključivanje funkcije Wi-Fi Assist, koja automatski prelazi na mobilne podatke kada je Wi-Fi prespor.

Loše trajanje baterije može pokazati i njeno oštećenje, što je moguće proveriti u aplikaciji podešavanja pod tabom "baterija" i zamenom rešiti problem. Međutim, navodi se i da bi ovaj problem vremenom, odnosno narednim apdejtom, mogao biti okončan.

Iako nisu svi Ajfon uređaji kompatibilni sa iOS-om 18, prema Eplu, svi uređaji od Ajfon XR i noviji, trebalo bi da mogu da instaliraju i koriste najnoviji operativni sistem.

Inače, iOS 18 je najnovija verzija operativnog sistema koji pokreće Eplove Ajfon uređaje. Svaka nova verzija iOS-a donosi poboljšanja u performansama, sigurnosne ispravke, nove funkcije i unapređenja korisničkog iskustva. Ovaj operativni sistem uključuje unapređene opcije privatnosti, nove funkcije veštačke inteligencije, bolje performanse baterije, proširene opcije za personalizaciju i poboljšanja u aplikacijama kao što su Messages, FaceTime i Safari.

Epl obično izdaje ažuriranja iOS-a svake godine, zajedno sa predstavljanjem novih modela Ajfona, pa je iOS 18 povezan sa lansiranjem Ajfona 16.

(Ubrzanje.rs)