Uprava Sarajeva će taksistima subvencionisati kupovinu električnih automobila: Ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najavljuju i da je to samo početak, te da se planira elektrifikaciju policijskih, inspekcijskih, ambulantnih i drugih vozila

Foto: Shutterstock
  • Iz kantona poručuju da je to mera za smanjenje zagađenja

  • Struka navodi da je 40 odsto zagađenja upravo od saobraćaja

  • Predstavnici taksista kažu da je interesovanje veliko

Vlada Kantona Sarajevo raspisaće naredne sedmice Javni poziv za subvencionisanje kupovine električnih automobila za taksi prevoznike u tom kantonu.

Premijer KS Nihad Uk izjavio je danas na konferenciji za medije da je to jedna od mera za smanjenje zagađenja, s obzirom na to da struka tvrdi da više od 40 odsto zagađenja uzrokuje upravo saobraćaj.

Istakao je da Vlada u narednim godinama planira i elektrifikaciju vozila u vlasništvu Kantona, poput policijskih, inspekcijskih, ambulantnih i drugih, kao i širenje mreže punjača za takva vozila, prenosi Fena.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline KS Bojan Bošnjak precizirao je da će Vlada za javni poziv izdvojiti 500.000 KM i izrazio nadu da će interespvanje za subvencije biti veliko, piše Biznis.ba.

Predstavnici Udruženja Sarajevo-taxi Hasib Lošić i Almir Gusalović potvrdili su da postoji veliko interesovanje taksista za prelazak na električna vozila i da su se oni koji su to već učinili uverili u uštedu i druge prednosti u odnosu na automobile s motorom s unutrašnjim sagorevanjem.

(Ubrzanje.rs)