Tramp preti Guglu krivičnim gonjenjem ako pobedi Kamalu: Izneo ozbiljne optužbe na račun tehnološke kompanije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz kompanije nisu kompentarisali optužbe

Foto: Tanjug/AP
  • Izbori se održavaju 5. novembra

  • Predsednički kandidat Tramp tvrdi da se Gugl nezakonito mešao u izbore

  • Takođe tvrdi da je plasirao samo negativne priče o njemu, te da je dobar tretman rezervisan za njegovu protivnicu

Nekadašnji predsednik SAD Donald Tramp, ujedno republikanski predsednički kandidat, rekao je da će tražiti da se ispita poslovanje Gugla (Googl) ukoliko bude izabran.

Izbori su 5. novembra, a ova izjava od prošlog petka inspirisana je njegovom tvrdnjom da ta kompanija plasira samo "loše priče" o njemu.

U svojoj objavi na društvenoj mreži Truth Social, Tramp nije dokaze za svoje tvrdnje o Guglu, piše Rojters.

"Utvrđeno je da Gugl ilegalno koristio sistem za prikazivanje samo loših priča o Donaldu Trampu, neke izmišljene za ovu svrhu, dok istovremeno otkriva dobre priče o demokratskoj kandidatkinji Kamali Haris", naveo je Tramp.

Foto: Tanjug/AP

"Ovo je nelegalno, nadam se da će Ministarstvo pravde krivično goniti za ovo očigledno mešanje u izbore", naveo je Tramp: "Ako ne, u skladu sa zakonima naše zemlje, ja ću zahtevati njihovo gonjenje na svim nivoima, kad pobedim na izborima i postanem predsednik SAD."

Kompanija Gugl nije istovremeno odgovorila na zahtev za komentar.

Tramp je imao sličnu tvrdnju u vezi sa radom Gugla tokom 2019. godine, prema Vašington postu. On je navodio u seriji objava na tadašnjem Tviteru da Gugl favorizuje negativne priče o njemu tokom predsedničkih izbora 2016. godine. Gugl je negirao te navode.

Ipak, u proteklim nedeljama, neki od pristalica bivšeg predsednika ponovo su plasirali iste navode. U julu, nekoliko dana nakon atentata na Trampa, milijarder Ilon Mask u objavi na Iksu, koji se zvao Tviter pre nego što je postao njegovo vlasništvo, optužio je Gugl da je zabranio pretragu bivšeg predsednika.

(Ubrzanje.rs)