U pripremi nacrt Zakona o informacionoj bezbednosti u Srbiji: Raste broj napada, mogu da ugroze interes države

Vreme čitanja: oko 1 min.

Institucije će odgovoriti na incidente, poručuje stručnjak u Ministarstvi informisanja i telekomunikacija

Foto: Pixabay
  • Za sedam meseci ove godine beleži se povećanje izvoza IKT usluga

  • Stručnjaci ističu da je potrebno da se usklade regulatorni okviri Srbije i EU

  • Povećan broj sajber napda, svedoče izveštaji

Srbija je u digitalnom svetu postigla dobre rezultate i u prvih sedam meseci povećala izvoz IKT usluga za 20 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a u pripremi je i nacrt Zakona o informacionoj bezbednosti u Srbiji, rečeno je danas u Beogradu na otvaranju eSecurity konferencije "Hack or be hacked".

"U pripremi je nacrt Zakona o informacionoj bezbednosti koji treba da se uskladi sa novim legislativnim okvirom EU, ali i da donese poboljšanja u svemu što smo videli kao problematično u postojećim zakonima", rekao je stručnjak u oblasti informacionog društva u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Milan Vojvodić.

Istakao je da država čini sve napore da i elektronske usluge učini sve pristupačnijim građanima.

Vojvodić je rekao da raste i broj incidenata i napada u IKT sektoru, na osnovu statističkog izveštaja o incidentima koji se objavljaju svake godine, ali da se u narednom periodu očekuju izmene zakona.

"Kancelarija će učestvovati u odgovoru na incidente koji značajno ugrožavaju informaciju i bezbednost u Srbiji i koji zaista mogu da ugroze vitalne interese naše države", rekao je on.

Vojvodić je napomenuo da je Srbija u avgustu usvojila akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja informacione bezbednosti do 2026. godine.

"Ono što je tim planom prepuznato jeste povećavanje kapaciteta inspekcija za informacionu bezbednost jer kadra nema dovoljno i treba raditi na tome da se broj poveća, kao i da se poveća svest građana, privrede i operatora IKT sistema", istakao je on.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)