Koji je vaš juzernejm? Vacap odsad čuva kontakte, a nova funkcija pruža dodatni sloj privatnosti u četu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na novoj funkciji radi se već neko vreme

Foto: Alex Photo Stock / Shutterstock.com
  • Očekuje se skoro lansiranje nove opcije

  • Najavljena je u blogu kompanije

  • Dodatni "sloj privatnosti" odnosi se na mogućnost da ne podelite kontakt podatke sa osobom sa kojom se dopisujete 

Vacap (Whatsapp) je objavio novu funkciju koja će omogućiti korisnicima da sačuvaju kontakte pomoću aplikacije. To znači da ćete i u slučaju da izgubite telefon ili povežete novi uređaj sa tim brojem, imati kontakt sačuvan u klaudu Vacap aplikacije.

Do sada Vacap se oslanjao na kontakte iz telefona korisnika. Ako vam neka nova osoba pošalje poruku preko aplikacije, a vi želite da sačuvate njen broj, ta informacija bi se čuvala lokalno - na uređaju.

Sa novom funkcijom, čije se lansiranje uskoro očekuje, omogućuje se pohranjivanje kontakata na bilo kom uređaju. Možete da odaberete da kontakte sačuvane na Vacapu prebacite i na telefon.

Prošle godine kompanija je počela da dopušta korisnicima da se loguju na dva Vacap naloga sa jednog uređaja. Čuvanje kontakata povezanih sa jednim Vacap nalogom je korisno ako želite da sačuvate lične i službene kontakte odvojeno. Dodatno, ako delite uređaj sa drugima, možete da održavate svoju listu kontakata povezanih sa svojim brojem.

Iz kompanije su poručili da su razvili novi enkriptovani sistem za skladištenje Identity Proof Linked Storage (IPLS), kako bi omogućili sigurnost prilikom čuvanja kontakata. Kada korisnici sačuvaju kontakt, sistem generiše enkripcioni ključ na uređaju.

Dodatno, iz kompanije ističu da tehnologija omogućava da se kontakt sačuva prema korisničkom imenu.

"Korisničko ime na Vacapu će dodati ekstra sloj privatnosti tako da ne morate da delite svoj broj kada se dopisujete sa nekim", stoji u blogu kompanije, prenosi Tech Crunch.

Ova funkcija razvija se već neko vreme. Još od maja 2023. radi se na "predstavljanju" korisničkog imena aplikacije. Rivali Vacapa poput Signala i Telegrama nude korisnicima mogućnost da podele svoj juzernejm sa nekim bez deljenja kontakt detalja.

(Ubrzanje.rs)