Naučnici napravili veštački jezik: Reprodukuje svih 5 ukusa, testirali ga učenici, ovo je problem s jagodom
Elektronski jezik ima i svoja ograničenja
-
Tih pet ukusa predstavlja širok spektar hrane koju čovek svakodnevno konzumira
-
Senzori otkrivaju nivoe hemikalija u hrani i pretvaraju ih u digitalna očitavanja
-
E-jezik može da izmeri količinu slatkoće i kiselosti
Naučnici sa Univerziteta u Ohaju, SAD, razvili su e-Taste, elektronski jezik sposoban da replicira ukuse poput ukusa kolača i riblje čorbe, ali još ne može da simulira faktore poput mirisa koji utiču na percepciju ukusa.
Kako radi e-Taste
Navedeni tim naučnika stvorio je sistem koji uzorkuje hranu i reprodukuje njen ukus pomoću hemikalija koje predstavljaju pet osnovnih ukusa: natrijum-hlorid za slano, limunska kiselina za kiselo, glukoza za slatko, magnezijum-hlorid za gorko i glutamat za umami (odomaćio se u kulinarstvu, vezuje se za proteine) ukus.
Tih pet ukusa već predstavlja veoma širok spektar hrane koju svakodnevno konzumiramo, kaže Jižen Džia sa pomenutog američkog univerziteta i vodeći autor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Science Advances.
Senzori otkrivaju nivoe hemikalija u hrani i pretvaraju ih u digitalna očitavanja. Te vrednosti kontrolišu pumpu koja isporučuje hidrogelove sa aromom kroz cev ispod jezika osobe.
Testiranje i ograničenja
Naučnici su procenili tačnost e-Tastea tražeći od deset učesnika da ocene koliko dobro replicira kiselost, a 70 odsto rezultata se poklopilo sa stvarnim uzorcima. Drugi test uključio je šest učesnika koji su razlikovali složene ukuse poput limunade, kolača i kafe, sa više od 80 odsto tačnosti.
Alan Čalmers sa Univerziteta u Vorviku, koji nije učestvovao u istraživanju, naglašava ograničenja e-Taste sistema. Sledeći put kada budete jeli jagodu, zatvorite nos i oči. Jagoda je veoma kisela, ali je doživljavamo kao slatku zbog njene arome i crvene boje. Dakle, ako njihov uređaj pošalje samo kiselo, nikada nećete znati da je to zapravo jagoda, pojasnio je Čalmers.
E-jezik, poput ovog, može da izmeri količinu slatkoće i kiselosti, ali ne i ukus onako kako ga ljudski jezik doživljava, ističe na kraju.
(Ubrzanje.rs/Zimo)