Osnivač društvene mreže optužen za prevaru: Investitore "upecao na popularnost", novac trošio s verenicom

Vreme čitanja: oko 2 min.

U poslednjoj rundi finansiranja prikupljeno je 170 miliona dolara, što je podiglo vrednost startapa na status jednoroga

Foto: Shutterstock
  • Njegova aplikacija IRL predstavljena je kao budući WeChat Zapada, sa 12 miliona korisnika

  • Ispostavilo se da je 95 odsto korisnika bilo lažno

  • Milioni dolara navodno su potrošeni na reklamu za preuzimanje aplikacije

Dok su ulagači i ostatak tehnološke elite na odmoru ili prisustvuju Olimpijskim igrama u Parizu, Američka komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) i njeni pravnici ovog leta veoma su zauzeti. Drugi put ove nedelje — i najmanje četvrti put u poslednjih nekoliko meseci — SEC je optužio za prevaru jednog osnivača startapa koji se finansira rizičnim kapitalom.

SEC je u sredu saopštio da je optužio Abrahama Šafija, osnivača i bivšeg izvršnog direktora društvene mreže poznate kao IRL, za navodnu prevaru investitora. Agencija tvrdi da je Šafi davao lažne i obmanjujuće izjave o rastu kompanije i sakrivao da su on i njegova verenica koristili korporativne kreditne kartice za plaćanje ličnih troškova.

IRL je bila predstavljena kao viralna aplikacija za društvene mreže koja je postala popularna tokom pandemije, ali je postojao jedan mali problem, piše Tek Kranč, milioni njenih korisnika bili su lažni.

IRL, koja je započela kao aplikacija za "društveni kalendar" i razvijala se u društvenu mrežu zasnovanu na porukama s ciljem da postane WeChat Zapada, zatvorena je u junu 2023. godine - nakon interne istrage upravnog odbora kompanije koja je otkrila da je 95 odsto korisnika aplikacije bilo "automatizovano ili iz botova".

Foto: Shutterstock

Pre propasti IRL-a, Šafi je uspeo da prikupi 200 miliona dolara u rizičnom kapitalu. Poslednja runda finansiranja startapa — serija C u kojoj je prikupljeno 170 miliona dolara, predvođena Softbank Vision Fondom 2 — podigla je vrednost IRL-a na status jednoroga sa procenom od 1,17 milijardi dolara. Problemi i zabrinutosti su se pojavili nedugo nakon toga.

SEC je u svojoj žalbi u sredu naveo da je Šafi prikazao IRL kao viralnu platformu koja je organski privukla svojih navodnih 12 miliona korisnika. Prema SEC-u, IRL je zapravo potrošio milione dolara na reklame koje su nudile podsticaje za preuzimanje IRL aplikacije.

SEC tvrdi da je Šafi zatim sakrio te troškove. Žalba takođe navodi da Šafi nije otkrio investitorima da su on i njegova verenica potrošili stotine hiljada dolara putem korporativnih kreditnih kartica na odeću, nameštaj za dom i putovanja.

"Kao što smo naveli, Šafi je iskoristio apetit investitora za ulaganja u tehnološki sektor i prevarom prikupio približno 170 miliona dolara lažući o poslovnim praksama IRL-a", navela je direktorka regionalne kancelarije SEC-a u San Francisku.

"Investitori u ovom sektoru treba da ostanu oprezni", dodala je.

(Ubrzanje.rs)