I Kinezi imaju konja za AI trku: Predstavili svoju aplikaciju za generisanje videa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reč je o softveru koji stvara video na osnovu zadatog teksta

Foto: Shutterstock
  • Može se preuzeti u Apple App Store-u u Kini

  • Sora još nije dostupna za javnost

  • Bajtdens je poznat kao matična kompanija TikToka

U moru različitih alata na bazi veštačke inteligencije, kineski Bajtdens (ByteDance) je odlučio da pruži svoj doprinos i ponudi svoj softver koji može generisati video na osnovu tekstualnih uputa.

Podsetimo, alati koji iz tekstualnih uputa stvaraju fotografije, video ili muziku, već su dobro poznati. OpenAI je svoj model Sora predstavio u februaru, a kineske IT kompanije ubrzo su počele da predstavljaju svoje verzije takvog modela.

Ali za razliku od Sore, koja još uvek nije dostupna široj javnosti, kineske verzije već se uveliko koriste. I to ne samo u Kini.

Tako je jedna od najvećih kineskih video aplikacija, Kuaishou, prošlog meseca predstavila svoj Kling AI i učinila ga dostupnim za korisnike širom sveta. Jedino što je potrebno, uz preuzimanje aplikacije, jeste registracija e-mail adresom, piše Zimo, pozivajući se na Rojters.

Startap ZhipuAI takođe je prošlog meseca lansirao svoj model za generisanje videa Ying, a isto je uradio i startap Shengshu u obliku aplikacije Vidu.

Bajtdensov Jimeng AI, koji je nastao u okviru ByteDanceove kompanije Jianying (poznate po aplikaciji CapCut) odnosno njihovog odeljenja Faceu Technology, već se može preuzeti u Apple App Store-u u Kini, kao i u verziji za Android.

Jimeng AI nudi pretplatu koja korisnicima omogućava stvaranje više od 2.000 AI slika, odnosno 168 AI videa mesečno.

(Ubrzanje.rs)