• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

OpenAI izbacio GPT-40 Mini, pristupačniju verziju svog vodećeg AI modela

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ažurirani je model dostupan besplatnim korisnicima i pretplatnicima ChatGPT Plus i Team

  • 0
OpenAI Foto: Shutterstock/Vitor Miranda
  • Ciljna grupa ovog modela je širok spektar programera i poslovih korisnika

  • Neki startapi su već počeli da koriste ovaj novi pristupačniji model

  • Ovo je prvi model kompanije koji koristi novu bezbednosnu taktiku

OpenAI uvodi pristupačniju, smanjenu verziju svog vodećeg modela veštačke inteligencije koji bi trebalo da bude prijemčiviji širem spektru programera i poslovnih korisnika na tržištu za usluge veštačke inteligencije gde je sve veća "gužva".

Proizvođač ChatGPT-a je prošle nedelje najavio GPT-4o mini, manju, jeftiniju varijaciju svog najsposobnijeg AI modela, GPT-4o. Startap sa sedištem u San Francisku saopštio je da će ažurirani model biti dostupan za besplatne korisnike i pretplatnike ChatGPT Plus i Team, a sledeće nedelje će biti ponuđen poslovnim korisnicima. GPT-4o mini zamenjuje GPT-3.5 Turbo, stariji model, u ChatGPT-u.

OpenAI je predstavio GPT-4o u maju, pokazujući svoj potencijal boljeg digitalnog asistenta sa mogućnošću obrade audio i vizuelnih informacija u realnom vremenu. Ali objavljivanje nekih od tih funkcija je odloženo jer OpenAI radi na rešavanju potencijalnih bezbednosnih problema. GPT-4o mini nudi neke od istih funkcionalnosti i vremenom OpenAI planira da doda još.

Kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom, uključujući Anthropic i Google, čija je matična kompanija Alfabet, često izbacuju manje sposobne i jeftinije verzije svojih najnaprednijih modela kao način da daju programerima više opcija. Manji model bi, na primer, mogao biti najbolji za automatizaciju osnovnih zadataka velikog obima, dok bi veći model mogao da podnese komplikovaniji posao. Neki programeri će možda želeti da koriste oba u jednoj aplikaciji.

"U našoj misiji da omogućimo prednost u industriji, da izgradimo najmoćnije, najkorisnije aplikacije, naravno želimo da nastavimo da radimo napredne modele, pomerajući granice. Ali takođe želimo da imamo i najbolje male modele", rekao je Olivije Godement, šef proizvoda za OpenAI API, u intervju za Blumberg.

Tokom protekle nedelje, neki programeri su isprobavali model, rekao je Godement. Startap Superhuman ga je koristilo za izradu automatizovanih odgovora na poruke, a startap finansijskih usluga Ramp se oslanjao na njega da bi izvukao informacije iz fiskalnih računa.

U početku će GPT-4o mini moći da prima i generiše tekst i slike. Na kraju, OpenAI je rekao da će moći da obrađuje druge vrste sadržaja.

OpenAI je takođe rekao da je GPT-4o mini prvi AI model kompanije koji koristi novu bezbednosnu taktiku koju je razvio pod nazivom "hijerarhija instrukcija". Cilj ovog pristupa je da sistem veštačke inteligencije daje prioritet nekim uputstvima - kao što su ona iz kompanije - u odnosu na druge kako bi ljudima otežalo da dobiju alat za ono što ne bi trebalo.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari