• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trka između Kine i Amerike prisutna i na polju veštačke inteligencije: Jedna zemlja ipak trči brže

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehnologija, koja nudi potencijal za povećanje efikasnosti i ubrzanje naučnih otkrića, izaziva zabrinutost u vezi sa poslovima i budućnošću radnika

  • 0
SAD, Kina, US, China zastave, flags Foto: Shutterstock
  • Prednost je na strani Kine, koja ima čak šest puta više izuma na bazi generativne veštačke inteligencije

  • U prošloj deceniji bilo je oko 54.000 pronalazaka, od čega je više od 38.000 kineskih

  • Izveštaj o patentima treba da pokaže trendove u oblasti veštačke inteligencije

Ako ste mislili da je odgovor "Amerika", pravite grešku. Kina je zatražila mnogo više patenata nego bilo koja druga zemlja kada je u pitanju generativna veštačka inteligencija, pokazuje UN. Sjedinjene Države su daleko na drugom mestu.

Tehnologija, koja nudi potencijal za povećanje efikasnosti i ubrzanje naučnih otkrića, ali takođe izaziva zabrinutost u vezi sa poslovima i radnicima, povezana je sa oko 54.000 pronalazaka u deceniji do 2023. godine, izvestila je Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (VIPO).

Više od četvrtine tih pronalazaka pojavilo se prošle godine, što je svedočanstvo eksplozivnog rasta i interesovanja za tehnologiju od kada je generativna veštačka inteligencija ušla u širu javnu svest krajem 2022, saopštila je VIPO, piše AP.

Novi izveštaj o patentima, prvi te vrste, ima za cilj da prati prijave patenata kao mogući pokazatelj trendova u veštačkoj inteligenciji. Fokusira se samo na generativnu veštačku inteligenciju i isključuje veštačku inteligenciju šire, što uključuje tehnologije kao što su prepoznavanje lica ili kompjuterski vid.

VIPO se nada da će svima pružiti bolje razumevanje o ovoj tehnologiji koja se brzo razvija, rekao je novinarima generalni direktor VIPO-a Daren Tang.

Daren Tang Foto: Tanjug/AP

Tokom decenije počevši od 2014. godine, više od 38.200 GenAI izuma je došlo iz Kine. To je šest puta više nego iz Sjedinjenih Država, koje su imale skoro 6.300. Iza njih su Južna Koreja sa 4.155, Japan sa više od 3.400 i Indija sa 1.350.

SAD i Kina se često vide kao rivali u razvoju veštačke inteligencije, ali prema nekim merama američke tehnološke kompanije preuzimaju vodeću ulogu u pravljenju najsavremenijih sistema veštačke inteligencije na svetu.

Šezdeset i jedan značajan model mašinskog učenja pojavio se iz institucija sa sedištem u SAD 2023. godine, nadmašivši 21 u Evropskoj uniji i 15 u Kini, prema godišnjem indeksu veštačke inteligencije Instituta za veštačku inteligenciju usmerenu na čoveka Univerziteta Stenford. Od zemalja EU najviše je imala Francuska, sa osam.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari