• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Novo predviđanje "Simpsonovih"? Epizoda o uplivu novih tehnologija, eksplozija raznela budućnost u paramparčad

Vreme čitanja: oko 4 min.

Epizoda snimljena godinama ranije, pre ovog časa u kom je tema goruća

  • 1
Simpsonovi Printskrin: FOX
  • Serija sa višedecenijskim trajanjem više puta je iznenadila pronicljivošću svojih kreatora, koji su doslovno izvan svog vremena

  • Neki od poznatih primera predviđanja tiču se društveno-političkih dešavanja

  • U 12. epizodi 31. ciklusa bave se pitanjem tehnološkog napretka i njegovog odjeka na život čoveka 

Koje je zanimanje budućnosti? Pitanje je na koje "Simpsonovi" u svom ironičnom maniru daju odgovor. Drugo pitanje koje iz tog odgovora proizlazi jeste - da li će se to uzeti za još jedno tačno predviđanje.

Popularna američka serija, koja traje od decembra 1989. godine, kada je emitovana prva epizoda, ima obožavaoce širom sveta. Ne izdvaja se samo po trajanju i gledanosti, već i po tome što su se u seriji i stvarnosti desile brojne podudarnosti, sa vremenskom prednošću na strani crtaća.

Ovaj fenomen vezuje se za brojne primere, među kojima se ističu ulazak Donalda Trampa u politiku i njegova kandidatura na predsedničkim izborima 2024, još u epizodi iz 2015. godine, zatim epidemija korona virusa, kojeg su kreatori serije predstavili kao "Osaka grip", koji dolazi, ne iz Kine, već iz Japana - još 1993; "predvideli su" i pametni sat, još 1995. godine, a među predviđanjima za 2024. godinu u medijima se našla i priča o izbijanju nuklearnog rata.

Donald Tramp, Simpsonovi Foto: FOX / Planet / Profimedia

U 31. sezoni, emitovanoj 2019. i 2020. godine, u 12. epizodi pod nazivom Loše obrazovanje Lise Simpson (The Miseducation of Lisa Simpson) govori se o novim tehnologijama, koje menjaju obrazovanje i rad. Naime, zahvaljujući pronalasku blaga, čijem je iskopavanju sa dna mora popularni mornar iz serije posvetio ceo svoj život, a koje je uprava Springfilda oduzela, otvara se nova škola u gradu.

To se dešava na inicijativu mudre majke Mardž Simpson, čije oboje dece školskog uzrasta, u ovu školu zapravo vole da idu. A za razliku od "obične" osnovne škole koju su prethodno pogađali, ovde su oboje uspešni. Razlika je u tome što je Lisa u naprednom odeljenju, a Bart se, kako će se do kraja epizode ispostaviti, obučava za podršku mašinama.

"Pažnja, učenici! Ova škola vas ne uči da stvarate aplikacije, već da se pokoravate aplikacijama. Kad porastete, bićete srećni ako budete zarađivali minimalac", upozorava Lisa Simpson, tražeći obrazovanje za sve.

Lisa Simpson, Simpsonovi Foto: CAP/PLF / Capital pictures / Profimedia

I onda kada se činilo da će upreti prst u savremenu opremu kojom su okruženi i algoritme na osnovu kojih im školski direktor procenjuje raspoloženje, priča je dobila obrt.

Šta je STEM?

Nekoliko koraka unazad - na zgradi škole piše Springfield STEM Academy. STEM je akronim koji na engleskom jeziku označava zbir nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike: science, technology, engineering, mathematics.

Prema podacima koje je u kolumni na Ubrzanju iznela direktorka Simensa Medeja Lončar, statistika iz 2021. za Evropu pokazuje da 32,8 odsto žena čini ukupan broj diplomiranih stručnjaka u STEM oblastima, zbog čega su i dalje manjina. Još ih je manje u ICT oblasti, na globalnom nivou oko 20,6 odsto.

O tome da je udeo žena i u Srbiji manji od željenog svedoči i nedavno održano takmičenje za Inženjerku godine, na kojem je pobedu odnela inženjerka vazduhoplovstva Lidija Tomić, a koje je organizovano kako bi se građnake Srbije inspirisale za studije u oblasti STEM.

"Prijave mogu slati pojedinci i organizacije uz saglasnost nominovanih inženjerki. Cilj je da javnosti i mladima predstavimo inženjerke čije delo, biografija i ličnost mogu biti uzor i ugled mladima, a posebno devojkama da upišu STEM studije i krenu putem inžnjerskog obrazovanja i karijere", rekao je predsednik Udruženja "Inženjerka godine" Rade Krajnović u ranijem obraćanju javnosti, kada je objavljen konkurs.

Bart Simpson, Simpsonovi Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Vraćajući se na crtać, kreatori "Simponovih" u spomenutoj epizodi otkrivaju da se STEM skraćenica odnosi na sponge bathing, toileting elderly, massage, te da je zanimanje budućnosti za koje se školuju - nega starih.

"To je jedini posao koji ni roboti neće da rade", kaže Bart.

Utom razjareni učenici uzvraćaju udarac.

"Pokažimo algoritmu šta stvarno mislimo o njemu s najmoćnijim oružjem naše generacije: ocenama korisnika", izgovaraju i skidaju svaku od pet zvezdica, kojima su prethodno ocenili rad škole.

Simor Skiner, Simpsonovi 20th Century Fox Licensing/Merchandising / Everett / Profimedia

"Ocene korisnika zabrinjavajuće niske. Jedna zvezdica. Protokol za samopoštovanje otkazuje. Matrica osećanja se pogoršava. Nula zvezdica. Ne mogu da ustanem iz virtuelnog kreveta. Pokrećem odeljak za samouništenje", čuje se glas kompjutera pre nego što eksplozija ne sravni školu i ne prinudi učenike da se vrate u klupe "obične" osnovne škole, koju decenijama vodi direktor Simor Skiner.

Teme za razmišljanje se množe. Da li su tvorci serije ovoga puta sugerisali da će tehnologija toliko uznapredovati da će za ljude ostati samo oni poslovi kojima "ni roboti ne žele da se bave"? Da li je Lisa bila u pravu kada kaže da će se jedan deo populacije obrazovati da dalje unapređuje tehnologiju, a drugi da bi tehnologiji služio? Da li će prevagnuti stari sistem obrazovanja sa manje oslanjanja na tehnologiju, kao i da li tehnološki razvoj vodi samouništenju?

O tome smo ranije razgovarali sa stručnjacima, čija se mišljenja razlikuju. Kakvo je vaše mišljenje?

(Ubrzanje.rs)

Video: Aplikacija otkriva ravna stopala: Ideja studenata iz Pirota, snimili smo kako otkrivaju deformitet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    16. jul 2024. | 18:56

    To je zato što živimo apsurd.Tako je i Top lista nadrealista se sprdala da bi posle živeli to.Jednostavno polusvet vlada.Takve likove koji su sada aktuelna politička "elita" ni tvorci Alan Forda ne mogu više da smisle.A od polusveta, koji je postao još bahat i osion, dobio nekakvu moć, ne može ništa pametno i racionalno da se dobije kao rezultat.Pa Bajden je kao lik iz Golog pištolja, Tramp isto.