Jutjub najavio veliku novost za Shorts: Kreatori će moći da stvaraju zapise uz pomoć veštačke inteligencije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sadržaj će biti označen kao AI

Foto: PixieMe / Shutterstock.com
  • Deo kreatora nije oduševljen ovom opcijom

  • Snimci će moći da traju do šest sekundi

  • Ovaj model predstavlja unapređenje u odnosu na postojeću AI opciju, od prošle godine

Ranije ove godine Gugl (Google) je na svojoj I/O konferenciji za programere predstavio novi model za generisanje videozapisa nazvan Veo, koji na tržištu konkuriše modelima poput Sore kompanije OpenAI. Uz ovaj model, samo putem običnog tekstualnog unosa, stvaraju se videozapisi u rezoluciji 1080p u različitim kinematografskim stilovima.

Na jučerašnjem događaju Made on YouTube, kompanija je najavila integraciju modela Veo u YouTube Shorts, tako da će kreatori uskoro moći da kreiraju AI videozapise u trajanju od šest sekundi za ovu platformu, kao i kvalitetne pozadine za svoje videe.

Ovaj model predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na postojeću AI opciju na Jutjubu "Dream Screen", koja je lansirana prošle godine i kreatorima omogućuje kreiranje pozadina u Shortsu putem tekstualnih unosa. Iz Jutjuba tvrde da će Veo dodatno unaprediti ovaj proces i omogućiti stvaranje još impresivnijih videozapisa. Kao jednu od ključnih prednosti Vea, kompanija ističe mogućnost uređivanja ranije napravljenih snimaka.

Za kreiranje AI Shortsa biće dovoljno kliknuti na "create" i zatim uneti kakav video žele, nakon čega će im se prikazati četiri slike. Klikom na sliku, ona će se pretvoriti u video, pri čemu će kreatori moći da menjaju određene delove tih videa, odnosno ubacivati scene i slično, piše Zimo pozivajući se na Tek kranč.

Kompanija planira integraciju modela Veo u opciju Dream Screen kasnije ove godine, a takvi videozapisi, napravljeni uz pomoć tehnologije SynthID kompanije DeepMind, biće posebno označeni, kako bi bilo jasno da je sadržaj kreiran uz pomoć veštačke inteligencije. Takođe, iz Jutjuba kažu da kreatori sadržaja sada mogu koristiti veštačku inteligenciju i za osmišljavanje ideja unutar Jutjub Studia.

Među ostalim novitetima predstavljenim na Jutjubu, treba spomenuti i opciju "Jewels", koja omogućava gledaocima aktivnije učešće u prenosima uživo, kao i opciju "Gifts", odnosno digitalne predmete koje gledaoci mogu slati tokom prenosa uživo, slična opcija već je dostupna na TikToku.

Iako će veštačka inteligencija udahnuti novi život videozapisima na Shortsima i u budućnosti možemo očekivati brojne nove i zabavne videozapise na Jutjubovoj platformi, deo kreatora ipak nije oduševljen ovim novitetom i pitaju se da li su njihovi zapisi na Jutjubu korišćeni za treniranje AI modela ugrađenih u Veo.

"Ne znam šta da mislim o ovim AI stvarima. Ne ispunjavaju me poverenjem i ljubavlju", komentarisao je komičar Thomas Simons, koga na Jutjubu prati više od 15 miliona pretplatnika.

(Ubrzanje.rs)