Čadež: PKS pregovara sa čuvenim HP-om o rešenjima na bazi veštačke inteligencije za ceo region

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obratio se iz Londona gde učestvuje na konferenciji "Momentum AI London 2024"

Foto: Marko Jovanović

Privredna komora Srbije (PKS) započela je razgovore sa čuvenom računarsko-tehnološkom kompanijom "HP" o mogućnostima da se napravi set savremenih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji (AI) namenjenih privredi Srbije i regiona, izjavio je danas u Londonu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji učestvuje na konferenciji "Momentum AI London 2024".

Implementacijom novih različitih savremenih AI rešenja u svoje poslovanje, mala, srednja i velika preduzeća iz naše zemlje i regiona bi povećala produktivnost i konkurentnost u regionalnim i globalnim okvirima.

"U toku su razgovori sa kompanijom HP o tome da napravimo projekat za Srbiju i ceo region, a koji nudi u jednom rešenju svu tehnologiju, kompjutersku snagu koja stoji iza toga, kao i alate za izradu sopstvenih aplikacija za različite potrebe kompanija", rekao je Čadež za Blumberg Adria, saopštila je PKS.

Čadež ističe da je ključno da se biznisima iz tradicionalnih sektora omogući da više koriste AI u svom poslovanju i da je upravo zato Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore kreirao različite alate koji su dostupni svim preduzećima u Srbiji.

Kako bi se ojačala konkurentnost domaćih, regionalnih, ali i evropskih kompanija i nadoknadilo zaostajanje za SAD, neophodno je, kaže, da EU brže rešava ne samo probleme koji se tiču regulative u oblasti primene AI, već i načina finansiranja projekata i inovacija u Evropi.

Konstatuje da su Hrvatska i Slovenija vezane za regulative EU, ali da Srbija, Crna Gora, Albanija i BiH nisu, i da im upravo to daje prednost da kao privrede brže rastu i napreduju primenom savremenih tehnologija i time osnaže svoju konkurentnu poziciju u regionalnim i globalnim okvirima.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)