• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo istraživanje kaže da su radnici koji koriste veštačku inteligenciju srećniji na poslu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čini se da upotreba veštačke inteligencije u radu ide pod ruku sa zadovoljstvom na radnom mestu

  • 0
Programeri, programiranje, studenti, posao , biznis Foto: Shutterstock
  • Upotreba veštačke inteligencije među radnicima u SAD skočilo za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu

  • Ipak, tri četvrtine ispitanih veruju da će veštačka inteligencije preuzeti poslove

  • Stručnjaci ocenjuju da AI trenutno nije neporedna pretnja većini poslova

Oni koji koriste veštačku inteligenciju (AI) na radnom mestu su generalno srećniji, prema novoj studiji HP-a. HP, poznat kao tehnološka kompanija, pokušao je da bolje razume šta pokreće zadovoljstvo i angažman zaposlenih u promenjivom radnom okruženju.

Amerikanci su zabeležili veći skok, sa 28 odsto prošle godine na 34 odsto ove godine.

"To poboljšanje u SAD podstaknuto je velikim povećanjem upotrebe AI", rekla je Anneliese Olson, viša potpredsednica i generalna direktorka HP-ovog tržišta Severne Amerike.

Upotreba AI među radnicima skočila je sa 38 odsto prošle godine na 66 odsto ove godine. A oni koji su koristili AI postigli su 11 bodova više na HP-ovom indeksu radnih odnosa.

"U razgovoru sa našim klijentima, očigledno se dešava mnogo eksperimentisanja sa veštačkom inteligencijom, kako lično, tako i na radnom mestu", rekla je Olson.

Primena veštačke inteligencije je i dalje u ranoj fazi za mnoge kompanije, a Olson je rekla da očekuje da će radnici postati prisniji s AI i početi da uviđaju sve više prednosti.

HP je rekao da AI i personalizovano radno iskustvo imaju potencijal za poboljšanje odnosa s poslom. I čini se da to dvoje idu ruku pod ruku.

Anketa je pokazala da 69 odsto radnika prilagođava svoju upotrebu AI kako bi bili produktivniji, što ukazuje na to da bi AI mogla biti sastojak za otključavanje personalizovanijeg radnog iskustva.

"Znamo da kada su ljudi više angažovani u svom poslu, osećaju se bolje. Takođe znamo da preduzeća postižu bolje rezultate kada su njihovi zaposleni uključeni i angažovani", dodala je Olson, piše Investitor.me pozivajući se na The National Desk.

Dodaju da postoje brige oko veštačke inteligencije na radnom mestu.

Gallup je otkrio da 75 odsto Amerikanaca veruje da će im AI oduzeti poslove, a 77 odsto ne veruje da će kompanije odgovorno koristiti AI.

Moli Kinder, saradnica u Brookings Metrou i stručnjak za to kako inovacije mogu uticati na tržište rada, ranije je rekla za National Desk da tehnologija utiče na radna mesta na mnogo načina, a u nekim slučajevima AI će preuzeti poslove ljudi.

"AI će definitivno poremetiti sadašnje poslove. To će promeniti uloge. A neke pozicije će biti eliminisane", rekla je Kinder.

Ipak je dodala da AI, posebno generativna AI, u ovom trenutku nije neposredna pretnja većini poslova.

(Ubrzanje.rs)

Video: "Mejkers lab" u Tehničkoj školi u Pirotu: Đaci će ovde izučavati veštačku inteligenciju, robotiku...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari