• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Firma iz Smedereva uvela je sistem preporuka na bazi veštačke inteligencije: Kako je to promenilo poslovanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od decenije pružaju IT podrške firmama, imaju mlad, ali iskusan tim, spreman na promene

  • 0
Programer, IT stručnjak, računar, kod Foto: Shutterstock.com
  • Uvođenje promena dovelo je do četiri rezultata

  • Firma pre svega deluje lokalno, ali je stub tehnološkog napretka mnogih kompanija u Srbiji

  • Izdvaja je sposobnost prilagođavanja potrebama klijenata - u raznim oblastima

IvaPix se bavi pružanjem stručne IT podrške firmama koje nemaju vlastiti IT personal. Ona je, ocenjuju stručnjaci, središnji stub tehnološkog napretka za mnoge kompanije u Srbiji, posebno u regiji oko Smedereva. Osnovana pre više od deset godina sa fokusom na lokalnom tržištu. Označena je kao lider u kreiranju internet prezentacija, hostinga, projektovanju i održavanju računarskih sistema, kao i u upravljanju bezbednošću podataka i kontinuitetom poslovanja. Uz pomoć veštačke inteligencije transformisala je svoje poslovanje i ostvarila četiri pozitivne promene.

Prethodno, kompanija se suočavala sa nekoliko ključnih izazova.

"Počevši od razumevanja korisničkih potreba, kompanija zna da je to oduvek bila krucijalna tačka u vezi sa kojom se bore mnoge kompanije sa malim brojem zaposlenih. Potrebno je efikasno upravljati raznim kanalima komunikacije s korisnicima, a sve to uz ograničene ljudske resurse.

Upravljanje odnosima sa korisnicima je bio drugi segment koji je bilo potrebno detaljno razmotriti", ocenjuju stručnjaci Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, uz čiju je konsultantsku pomoć IvaPrix prošla kroz ovaj proces.

Kompanija je, dalje navode, inicirala niz pilot projekata kao pripremnu fazu za implementaciju njihovog ambicioznog glavnog projekta – Implementacije sistema preporuka baziranog na veštačkoj inteligenciji.

"U sklopu prelaznih poduhvata, izvršena je rekonstrukcija IvaPix.rs sajta. Fokus je bio na optimizaciji sadržaja i integraciji e-commerce komponenti. Dotadašnji dizajn sajta nije u potpunosti uspeo da privuče značajan broj pojedinaca i kompanija putem organske pretrage. Zbog toga se pažnja posvetila izradi visokooptimizovanih blog članaka s inbound linkovima.

Paralelno sa tim pokrenut je i projekat koji spaja unutrašnje radne procese sa metodama komunikacije ka klijentima i dobavljačima. U okviru ovog projekta, pokrenuto je više različitih programa. To uključuje online platformu na kojoj klijenti sami mogu da podešavaju usluge, novu platformu za upravljanje internet domenima i automatizovani sistem za obavljanje plaćanja", objašnjavaju iz CDT-a šta je preduzeto.

"Kulminacija ovih pilot projekata je implementacija glavnog AI sistema preporuka. Ovaj sistem je dizajniran da radikalno unapredi kako kompanija IvaPix interaguje s postojećim i potencijalnim klijentima, posebno na svom e-commerce sajtu".

Ovaj sistem preporuka značio je i neka unapređenja. Uvođenje AI u sistem preporuka doprinelo je identifikaciji novih kupaca. Povećan je i broj onlajn narudžbina. Evidentirano je i da su preporuke dale rezultate na taj način što su korisnici zapravo kliknuli i razmotrili date preporuke, što je dalje vodilo stvarnoj konverziji, tj. kupovini.

Među prednostima koje ovu firmu izdvajaju, mišljenje je CDT-a, jeste tim mladih, a iskusnih ljudi, koji se brzo adaptira na nove tehnološke trendove, što je ključno u industriji koja se neprestano menja. Jedna od posebnih odlika IvaPixa je njihova sposobnost da se prilagode širokom spektru klijenata. Bilo da je reč o lokalnoj samoupravi, zdravstvenom sektoru, fabrikama ili malim i srednjim preduzećima.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari