• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zagrebom bi uskoro mogla da se kreću posebno opremljena vozila: Sklopljena saradnja sa izraelskom kompanijom

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju su vozila sa autonomnim sistemom

  • 0
Croatia Hrvatska Zagreb Panorama centar grada Foto: PhotoAlto / Profimedia
  • Project 3 Mobility razvija uslugu koja će značajno poboljšati prevoz u urbanim područjima;
  • Prve faze testiranja biće započete ove godine;
  • U prvoj fazi fokus će biti na mapiranju zagrebačkih ulica, za šta će se koristiti posebno opremljena testna vozila;

Zagrebom bi uskoro mogla da se kreću posebno opremljena vozila. Naime, hrvatska firma 3 Mobility dogovara saradnju sa izraelskim Mobileyeom, koji se bavi rešenjima za autonomnu vožnju.

Kako su saopštili iz Project 3 Mobility, cilj je razviti uslugu koja će značajno poboljšati prevoz u urbanim područjima i revolucionizirati mobilnost u gradovima. Lansiranje usluge planirano je 2026. godine u Zagrebu, a prve faze testiranja Mobileye tehnologije u hrvatskoj metropoli započeće ove godine prenosi Poslovni.hr.

U prvoj fazi fokus će biti na mapiranju zagrebačkih ulica, za šta će se koristiti posebno opremljena testna vozila. Nakon mapiranja, fokus će se staviti na testiranje Mobileyeva rešenje autonomnog sistema u svrhu kalibriranja njihove tehnologije za ovo okruženje.

Tokom testiranja, napominju iz kompanije, koristiće se različita testna vozila koja neće izgledati kao vozila koja razvija Project 3 Mobility, a u njima će se nalaziti i sigurnosni vozači.

"Naš cilj je da poboljšamo način na koji se ljudi kreću u gradovima. Mobileye se pokazao kao sjajan partner koji ima pravo iskustvo, pravu tehnologiju i pravi tim. Verujemo da ćemo realizacijom našeg projekta ostvariti brojne pogodnosti za Zagreb i druge gradove", izjavio je Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobility.

Mobileye Drive koristi kombinaciju redundantne kamere i lider-radar senzora, REM kartografiju koja se temelji na masovnom prikupljanju podataka i EyeQ koji sve pokreće na čipu koji Mobileyeu omogućava praćenje dinamike prometa i autonomnu vožnju.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari