• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelena i digitalna transformacija ključne za efikasno poslovanje: Poruke sa panel diskusija u PKS

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zelena transformacija je kompleksna, ali digitalna može da ubrza zelenu i učini je prihvatljivijom"

  • 0

U Privrednoj komori Srbije (PKS) održane su dve panel diskusije posvećene zelenoj transformaciji u Srbiji, održivom poslovanju i ESG-u - to jest o objavljivanju kompanijskih izveštaja o uticaju koji ima na životnu sredinu (Environmental), društveno okruženje (Social), kao i o načinu na koji upravlja organizacijom (Governance) - zatim, o pristupu zelenom novcu, vezi digitalne i zelene transformacije.

Otvarajući skup direktor Sektora za strateške, analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović naglasio je da je 2024. godina zelenih transformacija i tema koje se vezuju za ovu oblast.

"Trudimo se da budemo u toku sa svim trendovima, danas je fokus tema finansiranja zelene transformacije, načini i modeli kako je to moguće učiniti. Veoma je važno razumeti gde se prepliću digitalna i zelena transformacija. Zelena transformacija je kompleksna, ali digitalna može da ubrza zelenu i učini je prihvatljivijom, pre svega za one kompanije koje to vide kao opterećenje", ocenio je Vesović.

Cilj PKS je, prema njegovim rečima, da bude podrška firmama, posebno malim i srednjim, da u njihovim strategijama održivost i zelena transformacija budu ključni deo poslovanja u narednom periodu. Kada govorimo o zelenoj, važno je razmišljati i o energetskoj transformaciji, koja je preduslov da bi srpska ekonomija za deset godina postala zelena i bliska evropskoj ekonomiji, dodao je Vesović.

Izvršni direktor za investicije u SDG Impact Japan Saša Bešlić, rekao je da su ovakve diskusije u PKS praktična pomoć srpskim kompanijama, koje ne posluju samo u Srbiji.

"Želimo da donesemo praktična rešenja koja će omogućiti kompanijama da budu uspešne u poslovanju, s obzirom na to da regulativa EU, što se tiče zaštite prirode, klimatskih promena postaje sve oštrija, pogotovo za zemlje van EU. Ovo je jedan veliki rizik, ali i velika mogućnost", istakao je Bešlić.

Eksperti iz različitih zemalja, deleći svoja iskustva na skupu u PKS, pokazali su na koji način softver može da doprinese srpskim kompanijama da budu uspešne, profitabilne, kao i kako da osvajaju nova svetska tržišta.

Panel diskusije organizovala su PKS i kompanija ESG Advisory SEE, uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari