• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar Jovanović očekuje 10 milijardi € od izvoza IKT sektora: Projekcije za 2027. na osnovu godišnjeg rasta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar informisanja i telekomunikacija ddatno ističe želju da najveći deo Srbije bude pokriven 5G mrežom do EXPA 2027. godine

  • 2
Mihailo Jovanović Foto: Tanjug / Jadranka Ilić
  • Ministar Jovanović obratio se u okviru panela o digitalnoj industriji  na Kopaonik biznis forumu
  • Učesnici istog panela bili i generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić i predsednik Saveta stranih ivenstitora (FIC) Majk Mišel
  • Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, podseća se, ranije uputilo poziv mladim stručnjacima i studentima završnih godina fakulteta da se pridruže timu

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas na Kopaonik biznis forumu da je plan da izvoz u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) do 2027. godine dostigne 10 milijardi evra.

On je u izjavi za Tanjug podsetio da je prošle godine izvoz bio 3,5 milijardi evra, što je deset puta više nego što je bio 2012. godine.

"Sve ono što smo do sada radili u razvoju digitalne infrastrukture, u pripremi za razvoj veštačke inteligencije, u planovima za izgradnju BIO4 kampusa, dalje širenje naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku i izgradnja dva nova naučno-tehnološka parka u Kragujevcu i Kruševcu daje nam za pravo da će, ukoliko svake godine nastavimo s ovim tempom rasta od oko 30 odsto godišnje, na kraju 2027. godine izvoz IKT-a biti čak 10 milijardi", istakao je Jovanović.

Ministar je napomenuo da su postavljeni ambiciozni ciljevi kada je u pitanju dalja modernizacija i razvoj digitalizacije, veštačke inteligencije i biotehnologije.

Podsetio je i da je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je objavilo poziv svim diplomiranim mladim stručnjacima i studentima završnih godina fakulteta da se pridruže timu u Ministarstvu.

Digitalna industrija, izazovi budućnosti, Mihailo Jovanović panel "Digitalna industrija, izazovi budućnosti" / Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

"Objavili smo poziv za sve zainteresovane koji žele da postanu deo velikog tima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, pogotovo iz nekoliko najatraktivnijih oblasti, a to je razvoj veštačke inteligencije, informaciona bezbednost, razvoj bioinformatike, razvoj mreža sledeće generacije, optičkih mreža i 5G mreža. Taj poziv je otvoren do sredine aprila, obezbedili smo najbolje mentore u Ministarstvu koji će raditi sa mladim i ambicioznim studentima i mislimo da je to najbolji način da uključimo što veći broj njih u ostvarenje ovih velikih ciljeva", rekao je ministar za Tanjug.

Jovanović je, u okviru Kopaonik biznis Foruma, učestvovao na panelu "Digitalna industrija: Izazovi budućnosti", gde je rekao da država na vreme rekla da treba ići u korak sa digitalizacijom.

"Naš sledeći iskorak će se videti do kraja godine, a to je puštanje novog inovativnog centra Ložionica u Begradu. Želimo da otvorimo vrata svima koji žele da učestvuju u tome. Sličan koncept kopiramo u Kragujevcu gde pravimo inovacioni distrikt. Projekti i tehnologija vuku mlade. Veštačka inteligencija i biotehnologija je budućnost, što se tiče Vlade Srbije, ali ne bih da izostavim 5G mrežu. Želimo da najveći deo Srbije bude pokriven 5G mrežom do EXPA 2027. godine", najavio je Jovanović.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari