• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Požar" u Guglu ne jenjava nakon skandala s Očevima osnivačima: U AI nadmetanju velike kompanije gube ugled

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Greška koju je napravio Guglov AI alat Džemini mogla bi da ima veze sa pritiskom koji osećaju zaposleni da što pre završe posao, ocenjuju stručnjaci

  • 0
Google, Gugl Foto: Tanjug/AP/Peter Morgan
  • Džemini generisali sliku Očeva osnivača kao ljudi crne rase
  • Kompanija uputila izvinjenje i pauzirala funkciju
  • Nadmetanje softverskih kompanije u korišćenju veštačke inteligencije zbog brzine dovelo do propusta, ocenjuju stručnjaci

Gugl (Google) još nije uspeo da ugasi požar Džemini (Gemini). Kompanija se branila od žestoke reakcije izazvane funkcijom generisanja slika njenog četbota. Kasnije je pauzirala tu funkciju, a rukovodioci su se izvinili zbog incidenta.

Problem je nastao kada je Guglov AI alat Džemini prikazao Očeve osnviače kao osobe tamne puti. Sa takvom greškom generisane su i slike vojnika nacističke Nemačke, a kritičari su iskoristili kontroverzni model kao dokaz da na Guglove proizvode preterano utiču njegovi levo orijentisani zaposleni.

Jedan od suosnivača kompanije Sergej Brin obratio se u subotu na žalbe, tvrdeći da pristrasnost modela nije bila namera kompanije i da rukovodioci rade na rešavanju problema, piše Biznis insajder.

Izvršni direktor Sundar Pichai takođe se izvinio zbog incidenta i obećao "strukturne promene" u dopisu zaposlenima, iako se šuška da bi neki radije odstupili.

Brin je rekao da su problematične slike verovatno posledica nedostatka temeljnog testiranja, za šta stručnjaci ukazuju na zaposlene koji se osećaju pritisnuto da isporuče proizvod.

Pichai je krajem prošle godine tvrdio da Gugl ulazi u svoju "Džemini eru". Model se naširoko smatra odgovorom kompanije na OpenAI-jev GPT-4. Gugl je želeo da ne zaostaje za svojim starim rivalom, nakon što je Microsoft lansirao slične proizvode, a Džeminijevo generisanje slika nije prvo javno poniženje koje je Gugl doživeo od svoje veštačke inteligencije.

Google Gemini Foto: SKoshiro K / Shutterstock.com

Prošle godine Guglov Bard, četbot sa veštačkom inteligencijom koji se naširoko smatra odgovorom kompanije na ČetGPT, napravio je grešku koja je dovela do pada akcija kompanije Alfabet, čijem konglomeratu pripada i Gugl.

Majkrosoft je imao sličan peh. Nekoliko dana nakon Bardove greške, Majkrosoftov Bing počeo je da izjavljuje ljubav korisnicima ili da ulazi u svađu s njima.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari