• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stižu čestitke povodom predsedavanja Srbije Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Radujemo se bliskoj saradnji sa Srbijom na unapređenju odgovornog razvoja i upotrebe veštačke inteligencije"

  • 0
Singularitet Foto: Shutterstock.com
  • Srbija će naredne tri godine predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI)
  • Postala je deo inicijative pre malo više godinu dana
  • GPAI broji 29 zemalja članica

Britanski ministar zadužen za oblast veštačke inteligencije Džonatan Kamroz čestitao je Srbiji povodom predsedavanja Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI), istakavši da se raduje bliskoj saradnji sa Srbijom na unapređenju odgovornog razvoja i korišćenja veštačke inteligencije

"Čestitamo Srbiji na izboru za predsedavajućeg Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju! Radujemo se bliskoj saradnji sa Srbijom na unapređenju odgovornog razvoja i upotrebe veštačke inteligencije", napisao je Kamroz na mreži X.

U četvrtak je saopšteno da će Srbija u naredne tri godine predsedavati Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI), i to u prvoj i trećoj godini kao pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini kao glavni predsedavajući, podseća Tanjug.

GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovana 2020. godine, na incijativu predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Srbija je primljena pre malo više od godinu dana, kao jedna od 29 članica, konsenzusom. Među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska, EU i druge zemlje.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari