• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Završen treći probni let Staršipa - letelica se raspala, a Mask zadovoljan: Objavljen snimak lansiranja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koji su dalji planovi "čovečanstva"?

  • 0
SpaceX Foto: Tanjug/AP
  • Letelica lansirana iz Teksasa, letela ka Indijskom okeanu

  • Kompanija računa na "neuspele pokušaje", kako bi se učili na primeru

  • Let organizovan na 22. godišnjicu Spejs Eksa

Raketa Starship kompanije SpaceX lansirana je na treći probni let iz baze u Teksasu. Ovim se podvigom, zadovoljni su iz kompanije, postiglo mnogo, pre nego što se raketa najverovatnije raspala.

Let je trajao skoro sat vremena. Očekivalo se da sleti u Indijski okean, kako bi se otvorila mogućnost za kompleksnije misije, poput sletanja na Mesec.

Međutim, ubrzo je došlo do problema sa komunikacijom. Prekinut je kontakt sa Starlinkom, tj. sa internet uslugom, i sa satelitskim sistemom za praćenje i prenos podataka TDRSS (Tracking and Data Relay Satellite System).

"Tim je saopštio da raketa nestala, tako da sletanja neće biti", rekli su iz SpaceX tokom prenosa uživo.

"Ipak, neverovatno je videti dokle smo dogurali ovog puta".

Cilj probnog leta - prikupljanje podataka

Iz Spejs Eksa poručuju da se ovakvi promašaji očekuju i tretiraju kao nešto normalno. Ova svemirska letelica postigla je više nego tokom prethodna dva testa u 2023. godini, piše CNN. A cilj i jeste da se prikupe ključni podaci kako bi inženjeri mogli da rade na unapređenju letelice, za naredne misije.

Letelica je poletela iz Spejs Eks-ovog privatnog objekta Starbejz u Boka Čiki, Teksas, u 8.25 sati po tamošnjem vremenu.

"Čestitamo Spejs Eksu na uspešnom probnom letu! Svemirski brod se vinuo u nebesa. Zajedno, pravimo velike korake kroz (misiju) Artemis da vratimo čovečanstvo na Mesec i gledamo dalje ka Marsu", napisao je administrator NASA-e Bil Nelson na Iksu, nekadašnjem Tviteru.

Iako se očekivalo da letelica sleti u okean, to se nije desilo ni ovoga puta, međutim, letela je duže nego ranije. Na prethodna dva leta, uništena je u vazduhu pre nego što je imala priliku da isproba sletanje.

U međuvremenu, Federalna uprava za vazduhoplovstvo će istražiti "nesreću". Oni licenciraju komercijalna lansiranja raketa i nadgledaju istragu nesreće kada se svemirski brodovi izgube tokom leta. Takve istrage su rutinske i sprovode se bez obzira da li Sepjs Eks očekuje gubitak letelice ili ne.

"Nema povređenih ni štete na javnoj imovini", oglasili su se.

Treći probni let dogodio se na 22. godišnjicu Spejs Eksa, rečeno je u prenosu uživo.

Cilj leta je, prema rečima direktora kompanije Spejs Eks Ilona Maska da se dostigne orbitalna brzina.

Staršip je dostigao cilj orbitalne brzine i nije imao za cilj da zaista uđe u orbitu na ovom letu, naveo je Mask.

NASA-ina Artemis III misija na mesec

Dopunjavanje goriva u svemirsku letelicu biće zahtevno za velike misije. Ujedno će u orbitu morati da budu lansirana odvojene letelice, koje će prenositi samo gorivo. Možda će do Meseca biti potrebno i više od 12 punjenja gorivom.

Zvaničnici Space Eksa više puta su rekli da kompanija ne očekuje stopostotnu preciznost na ovim ranim probnim letovima.

"Svaki od ovih testova i dalje je samo to: test. Ne dešavaju se u laboratoriji ili u kontrolisanim uslovima, već u što realnijim okolnostima kako bi se maksimiziralo učenje", navodi kompanija u saopštenju objavljenom na njenoj veb stranici, ističući da je upravo taj pristup osnova za njihovo unapređivanje.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari