• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio tri godine inovativnog rada

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cilj je primeniti rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji u energetici, zdravstvu, biotehnologiji i zaštiti životne sredine

  • 0
Ruke, robot, čovek, veštačka inteligencija Foto: Pixabay
  • Događaj upriličen u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu

  • Nadležni istakli značaj povezivanja Instituta i privrednog sektora

  • Održana serija kratkih predavanja

Institut za veštačku inteligenciju Srbije danas je svečano obeležio tri godine inovativnog rada u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, s naglaskom na praktičnoj primeni rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u energetici, zdravstvu, biotehnologiji i zaštiti životne sredine, saopštili su iz Instituta.

Direktor Instituta za veštačku inteligenciju Srbije Dubravko Ćulibrk izjavio je da su ostvareni značajni pomaci u ovoj oblasti.

"Naš rad je doprineo ne samo akademskoj zajednici, već i industriji, otvarajući nove mogućnosti za primenu veštačke inteligencije u rešavanju realnih problema. Ovo je samo početak, nastavljamo da istražujemo nove mogućnosti i težimo ka tome da budemo na čelu naučnih i tehnoloških inovacija. Zajedno, stvaramo budućnost u kojoj veštačka inteligencija služi boljitku celokupnog čovečanstva, obezbeđujući napredak koji će unaprediti kvalitet života, ekonomiju i društvo u celini", poručio je Ćulibrk, prenosi Tanjug.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović govorio je o budućnosti oblikovanoj inovacijama i veštačkom inteligencijom, ističući značaj kontinuiranog napretka u ovoj oblasti za društvo u celini.

Pomoćnik direktora za saradnju sa privredom Dragiša Mišković istakao je značaj sinergije između akademskih istraživanja i industrijskog razvoja, kao ključnog pokretača inovacija u oblasti veštačke inteligencije.

"Saradnja između Instituta i privrede nije samo poželjna, ona je neophodna za efikasno prenošenje inovativnih ideja i tehnologija iz laboratorija u praktičnu upotrebu. Ovaj most između teorije i prakse omogućava nam da vidimo konkretne rezultate našeg rada, a partnerstva koja smo izgradili sa vodećim preduzećima kao što su Telekom Srbija, EPS, japanska kompanija Takeda, nemački Bajer, itd. služe kao testiranje terena za inovacije koje razvijamo", rekao je Mišković.

Kako je naveo, ovakve saradnje ne samo da ubrzavaju implementaciju veštačke inteligencije u različitim sektorima, već i podstiču ekonomski razvoj, stvarajući nove mogućnosti za zapošljavanje i rast.

"Ponosni smo na doprinos koji naš institut pruža ne samo akademskoj zajednici, već i šire, unapređujući industrijski sektor kroz inovativna rešenja koja su plod naše zajedničke saradnje", naglasio je Mišković.

Serija kratkih predavanja pod nazivom "IVI Talks" bila je posvećena praktičnoj primeni veštačke inteligencije u oblasti energetike, zdravstva, biotehnologije i očuvanja životne sredine.

Na skupu je predstavljena primena algoritama veštačke inteligencije u procesima proizvodnje i planiranja, kao i primena modela mašinskog učenja za analizu teksta.

Takođe, bilo je reči i o razvoju modela mašinskog učenja za primenu u biotehnološkom i medicinskom domenu, dizajnu terapeutskih peptida i terapeutskih malih molekula, kao i o validacija informacija u tekstovima koje proizvode generativni jezički modeli, dodaje se u saopštenju.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari