• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brisel protiv tehnoloških giganata: Evropska unija otvorila istrage protiv Epla, Alfabeta i Mete

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istrage pokrenute u skladu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima

  • 0
Brisel, Epl, Meta, Alfabet Foto: Tanjug/AP

Evropska unija je danas zvanično otvorila istrage protiv američkih tehnoloških kompanija Epl (Apple), Alfabet (Alphabet) i Meta u skadu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Prve dve istrage se fokusiraju na Alfabet i Epl i odnose se na takozvana "pravila protiv upravljanja".

Zakon o digitalnim tržištima ističe da tehnološkim kompanijama nije dozvoljeno da blokiraju konkurenciju koja informiše o jeftinijim alternativama ili pretplatama van prodavnice aplikacija, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Prema rečima evropske komesarka ze konkurenciju Margrete Vestager, kompanije Epl i Alfabet nisu adekvtno primenile takozvana "pravila o upravljanju", što je obaveza koja proističe iz novog zakona, prenosi Tanjug.

Treća istraga je usresređena na Alfabet i njegovu Gugl pretragu koja bi mogla da preferira druge Alfabetove usluge kao što su Gugl šoping u odnosu na konkurentske proizvoide.

Četvrta istraga je u vezi sa kompanijom Epl pošto EK želi da proveri da li korisnici mogu lako da promene usluge koje nudi Eplov operativni sistem iOS i izmene podrazumevana podešavanja.

Peta i poslednja istraga u ovom paketu se fokusira na firmu Meta i njen takozvani model "plati ili pristani", a EK proverava da li on predstavlja kršenje Zakona o digitalnim tržištima.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari