• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Revolucija je sada, ako kasnite, izgubićete": Novi servis PKS štedi 80 odsto vremena u razvijanju ideje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljen novi projekat Privredne komore Srbije u saradnji sa austrijskom IT kompanijom IN-Manas

  • 0

  • Stručnjaci upozoravaju da se mora uhvatiti korak, da se ne bi desilo zaostajanje

  • Dodaju da će veštačka inteligencija zameniti one koji ne znaju da je njome upravljaju

  • Na događaju je predstavljen i novi portal Ubrzanje.rs

Novi digitalni servis Privredne komore Srbije, po imenu Inovers (Inno-Verse), predstavljen je danas u prostorijama te asocijacije.

Reč je o jednom u nizu digitalnih alata za privredu, ali i za građane, istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na predstavjanju usluge bazirane na veštačkoj inteligenciji.

Uz navode da veštačku inteligenciju ne treba posebno predstavljati dao je svoje viđenje osetljivog pitanja.

Privredna komora Srbije Marko Čadež / Foto: Milena Đorđević

"Postoji stalni strah da li će ona zameniti ljude. Neće, ali će zameniti one koji njom ne znaju da upravljaju", ocenio je Čadež.

Dalje je istakao da je Inovers digitalni asistent koji korisnike vodi kroz hiljade naučnih radova.

"Šta ova platforma nudi? Sve ono za šta vam je trebalo mnogo vremena ranije, praktično od same ideje, testiranja različitih poslovnih modela,  to vreme se smanjuje 80 odsto kroz ovu platformu", rekao je uz napomenu da je ovo zajednički projekat PKS-ovog Centra za digitalnu transformaciju sa partnerima iz Austrije In Manas.

Utom je predstavio i novi portal Ubrzanje.rs, kao rezultat saradnje Privredne komore Srbije i portala Telegraf.rs.

"Od danas praktično svakog dana imamo informacije u vezi s tim šta se dešava u IT industriji u Srbiji, šta se dešava u svetu. Ako želite da se bavite inovacijama, a morate da se bavite inovacijama i digitalizacijom, ako želite da opstanete u današnjoj privredi, ovo je odlična platforma za vas", istakao je.

Video: Pokrenuli smo novi portal Ubrzanje.rs

Ko kasni, gubi

Prisutnima se obratio i generalni direktor austrijske IT kompanije IN-Manas Franc Bajlom. Primerom ilustrujući ubrzani tehnološki razvoj naveo je podatak o tome da je ChatGPT za manje od dva meseca postojanja došao do broja od 100.000 korisnika, višestruko brže nego Instagram.

"Ako kasnite, izgubićete", dodao je.

Ocenio je i da će veštačka inteligencija neminovno uticati na sve oblasti rada, te da se revolucija dešava u ovom trenutku.

"Vizija Inoversa je da uprosti proces inoviranja uz pomoć veštačke inteligencije", reči su direktora Centra za digitalnu transformaciju PKS Predraga Nikolića.

On je prisutne proveo "kroz servis" prikazujući način na koji je moguće koristiti ga.

Utom je novoj predsednici Skupštine Ani Brnabić dodeljena plaketa za za poseban doprinos digitalnoj transformaciji i razvoju IKT sektora privrede.

"Moja vizija je da Skupština igra još aktivniju ulogu u daljoj digitalizaciji i transformaciji Srbije. Gledaću da izgardimo bolji i jači most ka privredi", najavila je.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari