• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštine za budućnost: PKS pokreće obuku za konsultante u oblasti HREDD

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
  • Na treningu će stručnjaci posvetiti temi "dužne pažnje"

  • HREDD je skraćeno od Human rights and environmental due diligence

  • RSCi inicijativu pokrenula udruženja nemačke autoindustrije

Responsible Business Hub (RBH) Privredne komore Srbije (PKS) u maju ove godine organizovaće trening za konsultante/trenere na temu ljudska prava i ekološka diligencija (Human rights and environmental Due diligence - HREDD).

Trening će pokrivati pitanja "dužne pažnje" iz oblasti ljudskih prava i zaštite životne sredine kao deo Sistema menadžmenta prema standardu međunarodne inicijative za postizanje održivosti duž globalnih lanaca snabdevanja u automobilskoj industriji, poznatog kao Responsible Supply Chain (RSCi), navedeno je na sajtu PKS.

RSCi inicijativa, koju su pokrenula udruženja nemačke autoindustrije, donosi univerzalni standard koji će sve kompanije koje su se pridružile primenjivati kod svojih dobavljača. Članice RSCi uključuju najveće kupce u automobilskoj industriji, kao što su Opel, Ford, Bosch, Brose, Daimler Truck, Linglong, Janfeng, Volkswagen i druge.

Trening će biti pripremljen i sproveden od strane nemačke konsultantske kuće POTS (Part of the solution), u partnerstvu sa RSCi. Pomoćnik direktora Sektora udruženja privrede PKS i projekt menadžer u Responsible Business Hub-u Tanja Lindel, ističe da će jedan od RSCi ovlašćenih auditora biti deo tima trenera.

Drugi deo treninga obuhvata Pilot projekat, gde će polaznici imati priliku da primene stečena znanja u kompanijama koje su deo lanca snabdevanja u automobilskoj industriji. Lindel napominje da će rad sa kompanijama uključivati sprovođenje treninga i mentoring tokom narednih meseci kako bi se HREDD implementirao u poslovne procese.

Nemački zakon o "due dilidžensu" (dužnoj pažnji) u lancima snabdevanja obavezuje nemačke kompanije da izrade procenu rizika u svojim lancima nabavke, osiguravajući da proizvodi budu u skladu sa smernicama za poštovanje ljudskih prava, prava radnika i zaštite životne sredine.

Responsible Business Hub PKS-a predstavlja centar za informisanje i povezivanje srpskih kompanija sa novim zahtevima iz nemačkog Zakona o "due dilidžensu" u lancima snabdevanja. Hab pruža besplatnu podršku i deo je internacionalne mreže RBH-a, nudeći različite usluge iz oblasti odgovornog poslovanja.

Na vebsajtu RBH-a dostupni su online alati kao što su SME Compass, CSR Risk-Check, Business & Human Rights Navigator, i OECD Due Diligence Checker, koji pomažu malim i srednjim preduzećima da procene svoje poslovanje i unaprede svoje poslovne procese.

RBH je takođe organizovao cikluse obuka za Upravljanje ugljenikom, a koje će po RBH metodologiji biti održavane i u Centru za zelenu ekonomiju Univerziteta u Kragujevcu. Ujedno, održava se redovne radionice kao što je "CBAM - kako pripremiti izveštaj?" na Poslovnoj akademiji PKS.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari