• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gugl razmatra kupovinu HubSpota: Neobičan potez u klimi "stezanja kaiša"?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gugl obično ostaje ispod 3 milijarde dolara, tako da bi dogovor ovog obima bio veoma neobičan za kompaniju

  • 0
Google Foto: Shutterstock/JHVEPhoto
  • Dve kompanije već imaju partnerstvo za korišćenje Guglovih oglasa za povećanje prodaje

  • Vrednost kompanije HubSpot procenjena je na 33 milijarde dolara

  • Gugl je na kraju prošle godine imao na raspolaganju 110 milijardi dolara

Rojters je juče izvestio da Guglova (Google) matična kompanija Alfabet (Alphabet), istražuje mogućnost kupovine HubSpot-a sa sedištem u Bostonu, kompanije za CRM i automatizaciju marketinga sa tržišnom kapitalizacijom od preko 33 milijarde dolara. Inače, broj koji se povećava u izveštajima.

Ako bi se takav posao dogodio, troškovi bi verovatno bili prilično značajni. I to bi moralo da motiviše kompaniju da proda i postane deo giganta za pretragu.

Vredi napomenuti da dve kompanije već imaju partnerstvo za korišćenje Guglovih oglasa za povećanje prodaje u HubSpot-u, što ponekad može biti početak ovakve diskusije o akviziciji.

Gugl obično ostaje ispod 3 milijarde dolara, tako da bi dogovor ovog obima bio veoma neobičan za kompaniju. Kada to kombinujete sa programom štednje koji je većina tehnoloških kompanija sprovodila poslednjih godina, i upozorenjem generalnog direktora Gugla Sundara Pichaija u januaru da dolazi do novih otpuštanja radnih mesta, to nije tip dogovora koji se čini verovatnim u klimi stezanja kaiša, i svakako onaj koji bi mogao biti teško opravdati zaposlenima.

Sundar Pichai Stanford, Google, Gugl Sundar Pichai Stanford / Foto: Tanjug/AP

Ipak, sa ogromnom hordom gotovine od 110 milijardi dolara na raspolaganju do kraja prošle godine, sigurno ima novca da se napravi korak ako kompanija to želi.

Još jedan problem sa kojim bi se kompanija mogla suočiti pokušavajući da kupi HubSpot je neprijateljsko regulatorno okruženje za velike poslove. SAD, UK i EU ovih dana pažljivo prate velike poslove prenosi TechCrunch.

Neki, poput pokušaja Adobe-a da kupi Figmu za 20 milijardi dolara, nisu stigli do cilja zbog zabrinutosti za konkurenciju. Nije jasno da bi se Alphabet suočio sa istim problemima sa CRM alatom.

HubSpot se suočava sa prilično snažnom konkurencijom od strane Adobe-a i Salesforce-a, dve dobro kapitalizovane firme, tako da ovo ni na koji način ne bi omogućilo Guglu da zaključa to tržište, ali ako postoji rizik, sigurno će biti uključena naknada za prekid da se zaštiti od toga,  još jedan faktor koji bi kompanija trebalo da uzme u obzir.

Pitanje je kolika je verovatnoća da se takav posao ostvari i šta bi to dalo kompanijama što ne mogu da dobiju od postojećeg partnerstva. Kao što je jedan analitičar rekao, nije verovatno, ali nikad se ne zna.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari