• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održane obuke o sprovođenju Zakona o klimatskim promenama: Namenjene predstavnicima dva sektora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz PKS ističu da dekarbonizacija privrede, koja je u osnovi zelene transformacije, jedan od glavnih ciljeva Srbije

  • 0
  • Reč je o obuci u okviru zajedničkog projekta "U za Zelenu agendu u Srbiji"

  • Predstavnicima industrije istaknute zakonske obaveze i pravilnici u oblasti kliatskih promena

  • Pažnja usmerena na emisiju gasova sa efektom staklene bašte

Privredna komora Srbije (PKS) je u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u okviru projekta "U za Zelenu agendu u Srbiji", realizovala obuke o sprovođenju Zakona o klimatskim promenama, relevantnih podzakonskih akata, kao i primeni digitalnih alata za monitoring i izveštavanje o GHG, tj. o emisijama gasova sa efektom staklene bašte, objavila je PKS.

Na temu aktuelnog zakonodavnog okvira iz oblasti klimatskih promena realizovane su dve sektorske obuke i to za predstavnike keramičke industrije, ciglane i za operatere postrojenja za sagorevanje i prehrambene industrije.

Predstavljene su zakonske obaveze iz praćenja, izveštavanja i verifikacije operatera koje proizlaze iz Zakona o klimatskim promenama, konkretno Uredbe o vrstama aktivnosti i gasovima sa efektom staklene bašte, kao i pravilnicima iz ove oblasti.

Dozvole za GHG emisije korak su ka uspostavljanju sistema za praćenje, izveštavanje i verifikaciju ovih emisija, čiji je cilj da se strateški pristupi i dugoročno smanje emisije GHG iz industrijskog sektora i ubrza dekarbonizacija privrede, koja je u suštini zelene transformacije, tj. razvojnog pravca na koji se Srbija obavezala potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi.

Rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u Privrednoj komori Dušan Stokić istakao je da se PKS, u saradnji sa institucijama i partnerima, bavi pitanjima zelene transformacije i dekarbonizacije privrede, pre svega u pogledu pravovremenog informisanja privrednika o njihovim obavezama.

"Trudimo se da budemo aktuelni i na usluzi našim kompanijama kako kroz savetodavne usluge i edukaciju, tako i kroz specijalizovane obuke koje se realizuju u okviru Poslovne akademije PKS na teme kao što su CBAM izveštavanje, implementacija održivog poslovanja (ESG) u organizaciji, Izrada studije procene životnog ciklusa proizvoda (LCA), ugljenični otisak proizvoda, dostizanje ugljenične neutralnosti i ugljenična kompenzacija i mnoge druge", naveo je, stoji na sajtu PKS.

"O značaju aspekata i uticaja klimatskih promena na poslovanje svedoči i činjenica da se i u međunarodnim standardima za sisteme menadžmenta (ako što su ISO 9001, ISO 14001, i drugi) sada uvode amandmani (u tačkama 4.1 i 4.2) kojima se organizacija obavezuje da utvrđuje da li su klimatske promene relevantno pitanje, kao i da li relevantne zainteresovane strane mogu da imaju zahteve u vezi sa klimatskim promenama", dodaje Stokić.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari