• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Inovativne tehnologije na 66. Međunarodnom sajmu tehnike: Robotika, ultrazvuk i veštačka inteligencija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na sajmu učestvuje 486 izlagača i drugih učesnika iz oko 30 zemalja.

  • 0
Sajam tehnike Foto: Telegraf.rs
  • Na sajmu učestvuju izlagači iz oko 30 zemalja

  • Posetiocima je predstavljena i maketa BIO4 kampusa

  • Robotika je jedan od lajtmotiva sajma

Na Beogradskom sajmu trenunto je u toku 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, na kom učestvuje 486 izlagača i drugih učesnika iz oko 30 zemalja. Sajam je prvi put organizovan 1937. godine, a ove godine održava se pod sloganom "Inspirišemo razvoj".

Neki od lajtmotiva ovogodišnjeg sajma su robotika, sigurnost i zaštita na radu.

Kompanija iz Slovenije nudi rešenja i robotske stanice specifične za potrebe svakog kupca. Japanske i kineske robotske ruke i svi propratni elementi potrebni za specifičnu delatnost, u ovom slučaju varenje, prilagođavaju se potrebama klijenta. Inženjeri, električari i programeri sklapaju robota po specifikacijama klijenta.

Ističu da primena ovakvih robota nije nužna samo za zavarivanje na nedostupnim mestima koliko je ključna za sam kvalitet vara. Ovakvi roboti su često opremljeni i senzorima i kamerama što dodatno osigurava konzistentnost i kvalitet samog vara.

Svakako, jedan od ciljeva primene robotike, kao i druge moderne tehnologije u širokom spektru industrija je, kako kvalitet konačnog prozvoda tako i bezbednost na radu.

Tako, kompanija sa sedištem u Njujorku, ove godine predstavila je svoju ultrazvučnu tehnologiju i aparate koji kontrolišu kvalitet svih vrsta ležišta. Ovim aparatima se može detektovati curenje, nedostatak ili višak, a ultrazvučna kamera momentalno otkriva bilo kakvo curenje ili nedostatak.

Brza i blagovremena detekcija pomažu u sprečavanju velikih oštećenja i sabsekventnih troškova zamene ležišta, a svakako povećava bezbednost na radu.

Još jedan aparat koji je od velike pomoći u osiguranju ispravnosti proizvoda i sigurnosti ljudi je, kako kažu, "karika koja nedostaje između lupe i mikroskopa". Uz pomoć ovog aparata koji pruža stereo sliku može se vršiti vizuelna provera širokog spektra stvari: od najmanjih mašinskih komponenti do hirurških alata. Digitalna verzija ovog aparata prikazuje sliku visoke rezolucije koja stacionarni predmet prikazuje u 3-d formi.

Primena ovih aparata je zaista široka i prevazilazi ograničenja jedne industrije.

Nezaobilazni "gost" svakog sajma tehnike je svakako i 3D skener svake veličine i upotrebe. Distributeri čuvenog nemačkog proizvođača Zeiss imaju veliku ponudu njihovih proizvoda - od ručnih prenosivih do industrijskih skenera.

Tokom digitalizacije proizvoda, prukuplja se velika količina mernih tačaka u prostoru koji detaljno opisuju površinu objekta. Ovo je još jedan način da se proveri kvalitet proizvoda, uporedi sa originalnim planom i pomogne da se uoče bilo kakva odstupanja od njega, u bilo kom procesu proizvodnje,  koja mogu imati potencijalno ozbiljne posledice.

U Kineskom paviljonu, prvi put na srpskom tržištu, predstavljen je Airdoc aparat za skeniranje rožnjače. Kako nam je rekao distributer ovog aparata u Evropi, veštačka inteligencija koju koristi aparat je "učila" na 26 miliona snimaka rožnjača iz celog sveta.

Proizvođači tvrde sa je njihov aparat u mogućnosti da detektuju 50 najčešćih bolesti sa preciznošću od 90 do 95 odsto. Aparat skenira rožnjaču i u roku od dva do tri minuta dobija se kompletan izveštaj, koji uključuje i dijagram. Velika prednost ovog aparate je kompaktnost i prenosivost.

Osim dijagnostičkih aparata sa veštačkom inteligencijom, najmodernijih prenosivih skenera i mikroskopa, posetioci mogu da pronađu i mašine koje koriste lasere da seku metal, graviraju čelik i kamen, dvokomponentne gelove koji štite elekrtične priključke čak i pod vodom, merdevine i točkiće za industrijsku primenu kao i osnovno sredstvo zaštite na radu, kacige.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari