• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

5.000 zaposlenih u Srbiji moraće da prođe posebnu obuku o bezbednosti informacija: Evo o čemu je reč

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokrenuta nova onlajn obuka za bezbednost infomarcija između Kancelarije za IT i NAJU

  • 0
obuka, predavanje, državni službenici, javna uprava Foto: Pixabay/carmen_carbonell
  • Cilj je unapređenje bezbednosne kulture među zaposlenima u državnim institucijama

  • Obuka organizovana u modularnom formatu poznatom kao "microlearning", sa ukupno osam modula trajanja 10-15 minuta

  • Izvodi se putem onlajn platforme NAJU

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović pokrenuo je danas sa direktorkom Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) Marinom Dražić novu onlajn obuku za bezbednost informacija i zaštitu podataka čiji je cilj unapređenje bezbednosne kulture među zaposlenima u državnim institucijama, kao i podizanje svesti o važnosti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i zaštite podataka, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu.

Ova obuka obuhvata 5.000 zaposlenih iz različitih organa vlasti, poput državnih organa i organizacija kao i jedinica lokalne samouprave, a glavni cilj je prevencija rizika, kako u elektronskoj tako i fizičkoj formi.

"Obuka, koja se izvodi putem onlajn platforme Nacionalne akademije za javnu upravu je namenjena svim državnim službenicima iz različitih organa vlasti, u cilju podizanja svesti o bezbednosti informacija, boljeg razumevanja pretnji koje mogu ugroziti podatke i informacije kojima upravljaju državni organi, identifikovanje i minimizaciju pretnji koje proizlaze iz ljudskih grešaka, tehničkih propusta, ili namernih štetnih radnji i upoznavanja sa Zakonom o informacionoj bezbednosti i međunarodnim standardima", rekao je direktor Mihailo Jovanović.

On je dodao da je obuka organizovana u modularnom formatu poznatom kao "microlearning", sa ukupno osam modula trajanja od 10 do 15 minuta koji pokrivaju ključne aspekte bezbednosti informacija.

Dražić: Obukom treba podići bezbednost na svim nivoima javne uprave

Direktorka Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) Marina Dražić istakla je posebno važnu ulogu službenika u očuvanju bezbednosti informacija.

"Informacije su danas jedan od najdragocenijih resursa. Upravo su službenici ti koji čuvaju integritet i poverenje u javnim institucijama", izjavila je Dražić.

Ona je dodala da ova obuka nije namenjena samo državnim službenicima, već i zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, čime se postiže podizanje bezbednosne kulture službenika na svim nivoima i u svim organima javne uprave Srbije.

Ova obuka je kreirana u okviru projekta Obuka državnih službenika Srbije, kroz program Svetske Banke- Enabling Digital Governance Project.

Nosilac projekta je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu, a isti se realizuje od strane kompanije Ernst & Young, uz podršku Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Ministarstva informisanja i telekomunikacije.

U okviru sastanka, razmatrana je i organizacija vebinara za službenike javne uprave, na temu "Šta sve možeš na svom profilu eUprave", kako bi se dodatno pojasnile sve dostupne usluge na Portalu eUprava i unapredili kapaciteti javne uprave.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu Aleksandar Milinković, ekspert za zaštitu podataka o ličnosti Vanja Kukrika Vasojević, kao i pomoćnica direktora NAJU Snežana Antonijević, načelnik Odeljenja za sprovođenje programa obuka Aleksandra Majkić i rukovodilac grupe za evidencije i IT, Siniša Barjaktarević.

(Ubrzanje.rs/Tanjug)

Video: "Mejkers lab" u Tehničkoj školi u Pirotu: Đaci će ovde izučavati veštačku inteligenciju, robotiku...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari