• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uloga nuklearnih tehnologija u očuvanju bezbednosti hrane: Kontrola kreće od zemljišta i vode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Međunarodnom simpozijumu o bezbednosti i kontroli hrane u Beču govorilo se o tome da nuklearne tehnologije mogu odigrati ulogu u postavljanju naučno zasnovanih prehrambenih standarda

  • 0
Jagoda, jagode Foto:Pixabay
  • Skokovi cena, prirodne katastrofe i sukobi u svetu utiču na dostupnost i pristupačnost hrane

  • Zemlje članice Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) mogu da računaju, kaže se, na pomoć u korišćenju nuklearnih tehnologija

  • Organizacija podržava primenjena istraživanja kroz više od 25 koordinisanih istraživačkih projekata godišnje

Nuklearne tehnologije nude konkurentna i često jedinstvena rešenja za borbu protiv gladi, smanjenje pothranjenosti, poboljšanje ekološke održivosti i obezbeđivanje bezbednosti i autentičnosti hrane, jedan je od zaključaka "Međunarodnog simpozijuma o bezbednosti i kontroli hrane" koji se održava u Beču.

Generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) Kju Dongju istakao je da je potrebno da se bezbednost hrane kontroliše "od početka" odnosno od zemljišta, vode, poljoprivrede, kao i posle žetve, i naglasio ključnu ulogu koju nuklearne tehnologije mogu odigrati u postavljanju naučno zasnovanih prehrambenih standarda.

"Nuklearne tehnologije su veoma važne alatke za merenje, upravljanje i kontrolu bezbednosti hrane i komplementarne su pristupu jednog zdravlja", rekao je Kju i dodao da su bezbednost hrane i snabdevanje hranom "osnovni za transformaciju poljoprivredno-prehrambenih sistema", objavljeno je na sajtu FAO.

On je to poručio u video-poruci na otvaranju ovog simpozijuma koji organizuju FAO i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), preko Zajedničkog FAO/IAEA centra za nuklearne tehnike u hrani i poljoprivredi.

U svojoj poruci, generalni direktor FAO-a je istakao da je centar osnovan 1964. godine kako bi unapredio globalnu bezbednost hrane i održivi razvoj poljoprivrede kroz sigurnu i odgovarajuću primenu nuklearne nauke i tehnologija.

"Ova vizionarska saradnja i naše zajedničke istraživačke laboratorije su jedinstvene u sistemu UN", rekao je on.

Naglasio je hitnost zajedničkih napora i objasnio da posledice skokova cena hrane i energije, prirodnih katastrofa i katastrofa koje izaziva čovek, klimatske krize, kao i tekućih sukoba, značajno utiču na dostupnost i pristupačnost hrane na globalnom nivou.

Pod temom "Sigurna hrana za bolji život", ovaj simpozijum koji se održava od 27. do 31. maja ima za cilj da istakne značajnu ulogu nuklearnih tehnika u povećanju bezbednosti hrane i poljoprivredne produktivnosti i da olakša razmenu informacija između istraživača, zvaničnika i drugih ključnih partnera iz razvijene zemlje i zemlje u razvoju.

FAO i IAEA imaju strateško partnerstvo kako bi pomogli zemljama članicama da bezbedno i efikasno koriste ove tehnologije, prenosi Tanjug.

Zajednički centar FAO/IAEA, zajedno sa svojom Laboratorijom za poljoprivredu i biotehnologiju, koordinira i podržava primenjena istraživanja kroz više od 25 koordinisanih istraživačkih projekata godišnje.

Ovi projekti uključuju više od 400 međunarodnih i nacionalnih istraživačkih institucija i eksperimentalnih stanica.

Pored toga, Centar svake godine podržava više od 200 nacionalnih i regionalnih projekata tehničke saradnje za prenošenje ovih tehnologija u zemlje članice. Jedinstvene FAO/IAEA laboratorije sprovode primenjena i adaptivna istraživanja i razvoj, obezbeđujući standarde, protokole, smernice, obuku i specijalizovane usluge.

Ovaj zajednički centar je bio ključan u korišćenju nuklearnih tehnologija za rešavanje kritičnih pitanja kao što su plodnost zemljišta, upravljanje vodama, kontrola štetočina i bezbednost hrane.

Pomenuto partnerstvo je rezultiralo brojnim otkrićima, uključujući razvoj poboljšanih sorti useva, efikasnije strategije upravljanja štetočinama i poboljšane protokole o bezbednosti hrane.

Simpozijum označava značajnu prekretnicu u tekućoj saradnji između FAO i IAEA, pokazujući dubok uticaj nuklearne tehnologije na globalnu hranu i poljoprivredu.

(Ubrzanje.rs)

Video: "Mejkers lab" u Tehničkoj školi u Pirotu: Đaci će ovde izučavati veštačku inteligenciju, robotiku...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari