• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina snižava cene za uređaje sa veštačkom inteligencijom: Novi rat cena na pomolu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bitedance je napravio sličan potez prošle nedelje

  • 0
Veštačka inteligencija Ilustracija: Shutterstock/PopTika
  • Kompanija Tencent je rekla da je njena "laka" verzija LLM-a Huniuan sada besplatna

  • iFlitek je takođeistakao da je njegov "Spark" LLM ili besplatan ili pet puta jeftiniji od sličnih proizvoda konkurenata

  • Alibaba i pretraživač Baidu sutakođe smanjili cene svojih LLM-ova

Najvrednija kineska internet kompanija Tencent i firma za veštačku inteligenciju iFlitek objavili su da su smanjili cene modela na velikim jezicima LLM (vrsta programa veštačke inteligencije koji može da prepozna i generiše tekst, između ostalih zadataka), koji se koriste za napajanje nalik ChatGPT-u chat botovi, ulazeći u novi rat cena između nekih od najvećih tehnoloških kompanija u zemlji.

Tencentova klaud jedinica rekla je da je "laka" verzija njenog LLM-a Huniuan sada besplatna, dok su cene moćnijih verzija smanjene između 50% i 88%. Nekoliko sati ranije, iFlitek je rekao da je njegov "Spark" LLM ili besplatan ili pet puta jeftiniji od sličnih proizvoda konkurenata.

U trećoj nedelji maja klaud jedinica kineskog tehnološkog giganta Alibaba (9988.HK), i konglomerat pretraživač Baidu su takođe smanjili cene svojih LLM-ova, dok je Bytedance je napravio sličan potez prošle nedelje.

Tencent i iFlitek su lansirali proizvode slične ChatGPT-u u septembru, pridruživši se trci između kineskih tehnoloških firmi da postanu generativni šampion veštačke inteligencije, koji je izvršni direktor Tencenta nazvao "ratom stotinu modela", prenosi Reuters.

Obe kompanije su u to vreme tvrdile da su njihovi LLM-i radili bolje u nekim zadacima od OpenAI-ovog ChatGPT-a sa sedištem u SAD, koji je debitovao krajem 2022. iFlitek sa sedištem u Hefeiju, najpoznatiji po svojoj tehnologiji za prepoznavanje glasa, rekao je da će Spark Lite biti besplatan za javnost, dok će Spark Pro/Mak koštati samo 0,21 juana, ili manje od 3 centa, za 10.000 tokena ili jedinica obrađenih podataka od strane LLM.

Nova cena je pet puta jeftinija od 1,2 juana za 10.000 tokena koje naplaćuju Baiduov Ernie 4.0 i Alibaba Tongii Kven-Mak, dok je Tencentov Huniuan pro 0.2-0.9 juana jeftiniji za 10.000 tokena.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari