• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik PKS Čadež: "Očekujemo japanske investicije u Kragujevcu i Raški, ponudili smo im saradnju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanske kompanije zainteresovane su za tekstilnu, mašinsku industriju, prehrambeno-prerađivački sektor i inovativnu poljoprivredu

  • 0
Marko Čadež, Japan, PKS Foto: PKS / Đorđe Krstić
  • Međutim, iskazuju interesovanje i za saradnju sa srpskim industrijskim parkovima i inovativnim kompanijama

  • PKS kompaniji "Itoču" ponudila saradnju sa kompanijom "Luss Textile" iz Raške

  • Srpske kompanije utrostručile svoje prihode od kada su u vlasništvu japanskih partnera

Japanske kompanije zainteresovane su za nova ulaganja u Srbiji, širenje svojih investicija na sektor tekstilne, mašinske industrije, prehrambeno-prerađivački sektor i inovativnu poljoprivredu, kao i za saradnju sa našim industrijskim parkovima i inovativnim kompanijama, izjavio je danas u Tokiju predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je ocenio današnji dan kao veoma uspešan za srpsku državno-privrednu delegaciju i naveo da postoji ogroman potencijal za saradnju srpskih i japanskih kompanija i produbljivanje već postojeće saradnje, saopštila je PKS.

On je rekao da je PKS kompaniji "Itoču" ponudila saradnju sa kompanijom "Luss Textile" iz Raške, koja ima kapacitete i gradi novu fabriku.

"Oni su ogromni kada je u pitanju tekstilna industrija i moda, a ponudili smo im saradnju sa izuzetno dobrom kompanijom 'Luss Textile' iz Raške, koja već sada radi za najveće brendove poput 'Monklera', 'Ripleja', 'Filipa Plejna'. 'Luss Textile' ima dovoljno kapaciteta i gradi novu fabriku, a postoji veliko interesovanje japanske strane da se razgovara o mogućim poslovima kod nas", rekao je Čadež.

Sa istom kompanijom, odnosno njihovim delom koji se bavi mašinskom industrijom, bilo je reči o potencijalima "Majnd parka", najvećeg privatnog industrijskog parka u Srbiji i jednim od najmodernijih u Evropi, a u kojem se proizvodi "Simensov" tramvaj, kako bi eventualno deo svojih aktivnosti prebacili u srpski industrijski park.

"Njima je evropsko tržište izuzetno važno. Danas ne možete da poslujete na evropskom kontinentu ako nemate bar deo proizvodnje u Evropi, a zbog logističkih i operativnih troškova. Ideja im se jako dopala i već smo organizovali naredne sastanke", objašnjava Čadež.

PKS u saopštenju navodi da se sa japanskim kolegama razgovaralo i o njihovom daljem investiranju u preradu hrane u Srbiji.

"Oni su već prisutni u našoj zemlji, kupili su jednu kompaniju za preradu voća i povrća iz Srbije i jednu kompaniju za pakovanje, a te srpske kompanije su utrostručile svoje prihode od kada su u vlasništvu japanskih partnera", kazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, japanskim kolegama predočena je mogućnost saradnje sa srpskim poljoprivrednim institutima koji se bave inovativnim tehnologijama za poljoprivredu, kao što je institut "Bio Sens", prenosi Tanjug.

"Sa nama je i kompanija Bitgear (Bitgir) koja već sada radi širom sveta nešto što je zaista fantastično kada su u pitanju tehnologije senzora, štedeći ljudima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom 30 do 40 posto troškova u navodnjavanju i đubrivu. To su stvari koje su ih zanimale i koje žele da čuju", istakao je Čadež.

U saopštenju se navodi da je srpska delegacija posetila i "Micubiši" korporaciju, koja je aktivna u brojnim industrijama u svetu, gde se razgovaralo o mogućnostima dalje saradnje, posebno sa srpskim industrijskim parkovima, dok su predstavnici domaće porodične inovativne kompanije "Mikroelektronika" imali razgovore u "Tošibi".

Čadež ističe da Japan ima velike kompanije, konglomerate, i da su im potrebne male srpske inovativne tehnološke kompanije koje mogu da svojom kreativnošću doprinesu bržem poslovanju i razvoju japanskih korporacija.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari