• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 15.000 vozača podnelo tužbe protiv Amazona: Traže naknade za neisplaćene zarade i prekovremeni rad

Vreme čitanja: oko 1 min.

U tužbama se spominje i nadoknada troškova za pređenu kilometražu i korišćenje mobilnog telefona

  • 0
Amazon Foto: Tanjug/AP
  • Vozači giganta onlajn trgovine traže veća prava

  • Ocenjuju da im je posao sve obimniji, zbog čega ne smatraju da rade kao "slobodnjaci", već zaposleni

  • Amazon Fleks omogućava nezavisnim izvođačima da se prijave za isporuku Amazon paketa

Više od 15.000 vozača Amazona podnelo je arbitražne tužbe protiv giganta trgovine preko interneta, navodeći da ih je ta kompanija klasifikovala kao nezavisne radnike po ugovoru, umesto kao zaposlene s minimalnom platom i pravom prekovremenog rada.

Oni smatraju da ne rade kao "slobodnjaci", jer je posao postao sve obimniji, pa mnogi od tih radnika kažu da zapravo imaju status zaposlenih i stoga zaslužuju više beneficija i zaštite, preneo je Si-En-En (CNN).

Medij navodi da se prema nekim tumačenjima zakona, radnici koji prevoze i dostavljaju robu, tretiraju kao nezavisni ugovarači s nekim dodatnim pogodnostima, uključujući garantovanu minimalnu zaradu.

Amazon Fleks, koji je lansiran 2015. godine, omogućava nezavisnim izvođačima da se prijave za isporuku Amazon paketa, to jest namirnica ili isporuke.

Međutim, budući da su vozači klasifikovani kao nezavisni ugovarači, u ovim zahtevima se traži naknada za neisplaćene zarade i prekovremeni rad, kao i nadoknada troškova za pređenu kilometražu i korišćenje mobilnog telefona.

"Vozači iz Kalifornije, Masačusetsa i Ilinoisa podneli su tužbe, jer su zakoni u vezi sa pogrešnom klasifikacijom zaposlenih veoma jasni u tim državama", rekao je advokat Stiven Tindal.

Dodao je da tri države takođe dozvoljavaju radnicima da podnesu zahteve za nadoknadu troškova od poslodavaca.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari