• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Farmaceutska kompanija počinje saradnju sa OpenAI u cilju stvaranja lekova protiv superbakterija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Organi za javno zdravlje izrazili su zabrinutost zbog slabe ponude novih tretmana za borbu protiv superbakterija

  • 0
ChatGPT, OpenAI, Lilly Foto-Ilustracija: Shutterstock
  • Bakterije otporne na antibiotike predstavljaju ozbiljan rizik za populaciju
  • Generativni AI treba da pomogne u bržem otkrivanju efektnih lekova
  • Samo u SAD se godišnje javlja više od 2,8 miliona infekcija otpornih na antimikrobne lekove

Farmaceutska kompanija Eli Lili saopštila je da će sarađivati sa OpenAI-om kako bi iskoristio njihovu generativnu veštačku inteligenciju  (AI) za razvoj antimikrobnih sredstava koji se mogu koristiti za lečenje bakterija otpornih na lekove.

Organi za javno zdravlje kao što su Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i stručnjaci iz industrije izrazili su zabrinutost zbog slabe ponude novih tretmana za borbu protiv bakterija otpornih na antibiotike, za koje kažu da nisu dovoljne za borbu protiv takozvanih superbakterija

"Naša saradnja sa OpenAI predstavlja revolucionarni korak napred u borbi protiv rastuće, ali zanemarene pretnje rezistencije na antimikrobne lekove" ,rekao je Diogo Rau, izvršni potpredsednik i glavni direktor za informacije i digitalne tehnologije u kompaniji Lili.

"Generativni AI otvara novu priliku za ubrzanje otkrivanja novih antimikrobnih sredstava i razvoja prilagođenih, namenski napravljenih tehnologija u borbi protiv patogena otpornih na lekove. Ovo partnerstvo naglašava našu posvećenost rešavanju značajnih zdravstvenih izazova sa kojima se suočavaju ljudi širom sveta ",  istakao je on u saopštenju kompanije.

Antimikrobna rezistencija nastaje kada se bakterije, virusi, gljivice i paraziti menjaju tokom vremena i više ne reaguju na lekove, što otežava lečenje infekcija i povećava rizik od širenja zaraze, teških bolesti i smrti.

Samo u SAD se svake godine javlja više od 2,8 miliona infekcija otpornih na antimikrobne lekove.

Partnerstvo podržava Lilinu raniju posvećenost ovom problemu, koja je počela 2020. godine, kada je kompanija pbećala 100 miliona dolara AMR Akcionom fondu (AMR Action Fund), prenosi Rojters.

Fond je pokrenut kako bi pomogao proizvođačima antibiotika da se izbore sa pretnjom bakterija otpornih na antibiotike.

AMR Akcionom fondu je fond od milijardu dolara koji ima za cilj da pacijentima donese 2 do 4 nova antibiotika do 2030. godine.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari