• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

GPT u službi borbe protiv raka: Prva ispitivanja pokazala uspeh, kompanija traži mišljenje lekara

Vreme čitanja: oko 3 min.

U slučaju pozitivne ocene, aplikacija bi postala dostupna za 200.000 pacijenata

  • 0
hitna pomoć Foto: Shutterstock
  • Ispituje se upotreba veštačke inteligencije u zdravstu

  • Ideja je da se u saradnji dve kompanije predvide potrebni testovi za ugrožene

  • Rezultati dosadašnjih ispitivanja učinka aplikacije pokazuju da se štedi vreme pacijenta i lekara

Modeli za generisanje video snimaka pomoću veštačke inteligencije privlače pažnju medija, ali se dešavaju i značajne inovacije u oblasti velikih jezičkih modela (LLM). Na primer, juče je OpenAI najavio partnerstvo sa kompanijom Color Health, startapom iz Kalifornije, kako bi lansirali aplikaciju za pomoć onkolozima u određivanju potrebnih testova za najugroženije pacijente.

Aplikacija koristi najnoviji multimodalni model GPT-4o kompanije OpenAI za poređenje medicinskih podataka pacijenata i njihovih faktora rizika sa stalno promenljivim zdravstvenim smernicama — razvijajući personalizovane planove za skrining raka za te pacijente i obaveštavajva lekare o potrebnim testovima.

Koje testove bi koji pacijenti trebalo da urade i koliko brzo? Nada je, a rani pokazatelji sugerišu, da ČetDži-Pi-TI (ChatGPT-4o) i uopšte modeli veštačke inteligencije kompanije OpenAI, mogu pomoći lekarima da brže odgovore na ova pitanja, zadržavajući visoku tačnost, što bi omogućilo ranije otkrivanje raka ili prekancerogenih stanja, brže lečenje i poboljšanje ishoda za pacijente.

U saopštenju OpenAI-a o saradnji, dr Kigen Dučisela (Keegan Duchicela), lekar opšte prakse u Color-u, istakao je složenost razvijanja personalizovanih planova za skrining raka kod visokorizičnih pacijenata.

"Video sam koliko je složeno razviti personalizovane planove za skrining raka za moje visokorizične pacijente. Smernice se stalno menjaju, a individualni faktori rizika nisu uvek odmah jasni."

Priča iz Wall Street Journala o partnerstvu navodi da su lekari uspeli da analiziraju medicinske podatke pacijenata za 5 minuta koristeći GPT-4o aplikaciju kompanije Color, što je proces koji inače može trajati od nekoliko sati do nekoliko nedelja, prenosi Venture beat.

Profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford dr Elison Kurian (Allison Kurian), ocenila je u blogu OpenAI-a da je reč o značajnom otkriću.

"Mnogim mojim pacijentima su potrebne nedelje da završe sve testove i evaluacije neophodne za odgovarajuće lečenje, tokom kojih se gubi dragoceno vreme i dodatno opterećuju lekari."

Šta je Color Health?

Kompaniju Color Health su 2013. godine osnovali kao konkurentsku kompaniju postojećoj 23andMe, koja se bavila pitanjem genetskog testiranja rizika od raka. Od tada se fokusirala na celokupno iskustvo pacijenata obolelih od raka, uključujući prikupljanje uzoraka, kliničku podršku i negu za 7 miliona pacijenata širom SAD.

Kompanija je prošle godine sarađivala sa Američkim društvom za borbu protiv raka (ACS) kako bi obezbedila sveobuhvatnu negu za rak, od skrininga i prevencije do efikasnog upravljanja, i bila je pomenuta u okviru inicijative Bele kuće "Cancer Moonshot" u maju 2024. godine zbog svog plana, u saradnji sa ACS-om, da od ovog meseca ponudi besplatne kućne testove za skrining kolorektalnog raka za osobe bez ili sa nedovoljnim osiguranjem, poboljšavajući rano otkrivanje i smanjujući troškove zdravstvene zaštite povezane sa rakom.

Color Health takođe pomaže pacijentima da dobiju negu za infektivne i kardiometaboličke bolesti.

"Vizija Color-a je da učini stručnost u oblasti raka dostupnom u trenutku kada može imati najveći uticaj na zdravstvene odluke pacijenata", rekao je Othman Laraki, CEO Color Health-a, u izjavi objavljenoj na zvaničnom blogu kompanije OpenAI.

Laraki: Veštačka inteligencija može da pomogne

Putem svog Iks naloga, Laraki je istakao važnost pravovremenog pristupa zdravstvenoj zaštiti, izjavivši da distupnost zdravstvene zaštite ne znači i pristupačnost.

"Često je važnije učiniti usluge i informacije pristupačnim u pravom trenutku nego bilo šta drugo što možemo učiniti."

Laraki je dalje naglasio potencijal veštačke inteligencije u zdravstvu.

"Verujemo da je revolucija generativne veštačke inteligencije najveća prilika za poboljšanje pristupa i dostupnosti ključnih zdravstvenih informacija i usluga. S obzirom na složenost i širinu zdravstvene zaštite, stalni izazov je pristup stručnosti u kritičnim momentima pacijentovog putovanja."

Iako rani rezultati pokazuju da lekari koji koriste kopilota mogu identifikovati znatno više nedostajućih rezultata i analizirati medicinske podatke pacijenata mnogo brže nego oni bez kopilota, Color Health i OpenAI žele da nezavisni stručnjaci procene rezultate njihove saradnje.

Da bi izmerili uticaj nove GPT-4o aplikacije, Color sarađuje sa centrom UCSF HDFCCC Univerziteta Kalifornija u San Francisku.

Ovi medicinski stručnjaci će sprovesti evaluaciju preporuka kopilota, a zatim će uslediti ciljana implementacija.

Ako sve bude išlo po planu sa inicijalnim ispitivanjima, Color planira da aplikaciju učini dostupnom za više od 200.000 pacijenata tokom 2024. godine.

(Ubrzanje.rs)

Video: "Mejkers lab" u Tehničkoj školi u Pirotu: Đaci će ovde izučavati veštačku inteligenciju, robotiku...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari