• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koja zemlja je meka za rad digitalnih nomada: Šta nudi osim dobrog interneta i "finansijske pristupačnosti"?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje pokazalo da u prilog najbolje zemlje govori više faktora, ali da su se na listi top 10 iznenađujuće visoko podigle i neke zemlje iz okruženja

  • 0
Remote work, rad od kuće, digitalni nomadi Foto-ilustracija: Shutterstock/Paul Schlemmer
  • U konkurenciji se našlo 65 zemalja na svetu

  • Prema izveštaju, dominiraju evropske zemlje

  • Na listi preferencija našli se visok životni standard i dobar sistem zdravstvene zaštite

Najbolja zemlja za rad digitalnih nomada je Španija, pokazuje novo istraživanje kompanije Global sitizen solušns koja je analizirala podatke iz 65 zemalja sveta.

Glavni faktori koji govore u prilog Španiji su novi zakon o startap kompanijama koji treba da ojača preduzetništvo u zemlji, nulto oporezivanje prihoda iz inostranstva, finansijska pristupačnost, dostupnost brzog interneta i okruženje koje je idealno za tehnologiju i inovacije, prenosi Blumberg.

Na drugom i trećem mestu se nalaze Holandija i Norveška koje su skoro jednake po broju bodova i imaju slične karakteristike - visok životni standard i dobar sistem zdravstvene zaštite, ali i visoke troškove života.

Remote work, rad od kuće, digitalni nomadi Foto-ilustracija: Shutterstock/GaudiLab

Četvrto i peto mesto su, donekle neočekivano, zauzele Estonija i Rumunija, koje nude pristupačan život sa bogatom kulturnom scenom i prirodnim lepotama.

Digitalni nomadi su frilenseri, koji posao obavljaju sa računara i nisu vezani za kancelariju, pa mogu da ga obavljaju sa bilo koje tačke na planeti. Na taj način radeći obilaze svet. Većina digitalnih nomada bavi se modernim IT poslovima.

U prvih deset najatraktivnijih zemalja za digitalne nomade spadaju i Malta, Portugalija, Kanada, Mađarska i Francuska.

Španija i Holandija nude vlasnicima digitalnih nomadskih viza put do stalnog boravka koji se na kraju može pretvoriti u državljanstvo, dok su Estonija i Rumunija značajno investirale u tehnologiju, uključujući vrhunsku infrastrukturu za brzi internet.

Kineski region Tajvan dospeo je na 12. mesto zbog jednostavnosti svog sistema digitalnih nomadskih viza, koji omogućava ostanak čak tri godine nakon odobrenja, ali zahteva rad u jednom od osam specifičnih sektora, uključujući tehnologiju, obrazovanje, finansije i pravo.

Najznačajniji aspekt izveštaja je dominacija evropskih zemalja, kao i činjenica da digitalni nomadi imaju sve više mogućnosti, izjavila je izvršna direktorka Global sitizen solušns Patriša Kazaburi.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari