• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kvartalni rezultati nosilaca industrijske revolucije 4.0: Koja kompanija obara rekorde, a čiji profit pada?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Objavljeni izveštaji za drugi kvartal Guglove matične kompanije Alfabet, Tesle, američkog proizvođača električnih automobila, i švedske striming kompanije Spotifaj

  • 0
Sundar Pičai Ilon Mask Danel Ek (Spotify) Foto: Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia, photosince / Shutterstock, Printskrin: Instagram/eldsjal
  • Prihod Alfabeta porastao zahvaljujući rastu prihoda iz dva izvora - od pretrage (preko Gugla) i računarstva u oblaku; u avgustu se otvara šansa za novi rast

  • Operativna profitna marža firme Tesla pala sa 9,6 odsto na 6,3 odsto u drugom kvartalu ove godine

  • Izvršni direktor Spotifaja kaže da je razvoj kompanije prevazišao njegova sopstvena očekivanja

Prihod Alfabeta, matične kompanije Gugla, porastao je u drugom kvartalu 2024. za 14 odsto međugodišnje na 84,7 milijardi dolara, podstaknut značajnim rastom prihoda od pretrage i računarstva u oblaku (klaudu).

Prihod Alfabeta od pretrage iznosi 48,5 milijardi dolara u drugom kvartalu 2024, a kvartalni prihod od računarstva u oblaku je dostigao prvi put 10 milijardi dolara, preneo je portal Verdž.

Kako je navedeno, prihodi od oglašavanja na platformi Jutjub su u drugom kvartalu 2024. porasli za 13 odsto međugodišnje na 8,6 milijardi dolara.

Sundar Pichai Stanford, Google, Gugl Sundar Pičai / Foto: Tanjug/AP

Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai je rekao da su rešenja firme na bazi generativne veštačke inteligencije (AI) u oblaku "već donela kompaniji milijarde dolara prihoda", kao i da ih trenutno koristi više od dva miliona programera.

Gugl će u avgustu pokrenuti prodaju svojih novih telefona Piksel 9 (Pixel 9 i Pixel 9 Pro Fold) sa AI asistentom Džeminaj, što bi moglo da dodatno podstakne rast prihoda kompanije.

Profit firme Tesla u drugom kvartalu 2024. pao za 45 odsto međugodišnje

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je da je njegov profit u drugom kvartalu 2024. pao za 45 odsto međugodišnje, na 1,5 milijardi dolara zbog slabe prodaje vozila.

Kompanija je rekla da je zaradila 1,5 milijardi dolara u drugom kvartalu ove godine uz prihod od 25,5 milijardi dolara.

Pre godinu dana je Tesla u drugom kvartalu 2023. zaradila 2,7 milijardi dolara i imala prihod od 24,9 milijardi dolara.

Trenutna operativna profitna marža firme Tesla, odnosno mera koliko novca kompanija zarađuje na svaki dolar prihoda, bila je 6,3 odsto u drugom kvartalu 2024, dok je pre godinu dana iznosila 9,6 odsto.

Rezultati će najverovatnije pojačati pritisak na Teslu i njenog izvršnog direktora Ilona Maska da pronađu nove načine za rast i zaradu, prenosi Njujork tajms (NYT), navodi Tanjug.

Ilon Mask Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Mask je u razgovoru sa akcionarima odložio objavljivanje detalja o najavljenom robotaksiju sa avgusta na oktobar.

Podaci za drugi kvartal 2024. ukazuju da se Tesla suočava sa sve žešćom konkurencijom, kako na američkom tržištu, tako i u inostranstvu, a problem predstavlja i sporiji rast interesovanja potrošača za EV, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Operativni profit Spotifaja porastao na rekordnih 266 miliona evra

Švedska striming kompanija Spotifaj (Spotify) objavila je izveštaj za drugi kvartal 2024. iz koga proizilazi da njen operativni profit iznosi rekordna 266 miliona evra, dok je ukupni prihod porastao za 20 odsto međugodišnje na 3,8 milijardi evra.

Broj korisnika platforme Spotifaj koji su aktivni na mesečnom nivou je porastao za 14 odsto međugodišnje na 626 miliona, što je za pet miliona manje u odnosu na prethodne smernice kompanije.

Kako se navodi, broj pretplatnika Spotifaja u drugom kvartalu 2024. istovremeno je porastao za 12 odsto na 246 miliona, blago iznad očekivanja kompanije od 245 miliona pretplatnika.

Daniel Ek, Spotify Danijel Ek / Foto: Profimedia/Lars Pehrson/SvD/AFP

"Naše poslovanje je nastavilo da funkcioniše dobro u drugom kvartalu 2024, podstaknuto zdravim rastom broja pretplatnika, poboljšanom monetizacijom i rekordnim profitom", navedeno je u saopštenju na sajtu kompanije Spotifaj.

Izvršni direktor firme Daniel Ek je istakao da su ovo "uzbudljiva vremena" za Spotifaj i da je razvoj kompanije prevazišao i njegova sopstvena očekivanja.

(Ubrzanje.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari